Beste Fantasy Boeken

Hieronder vindt u een lijst van de beste fantasy boeken. Smaken verschillen maar de Fantasy-lezers zullen het met mij eens zijn dat de fantasy-boeken op deze lijst ver boven de anderen boeken staan. De lijst is gesorteerd op de kwaliteit van de gehele boeken reeks (indien van toepassing).


Het Spel Der Tronen

Spel der Tronen cover hoes

Deze schitterende serie genaamd Het Lied van Ijs en Vuur en begint met Het Spel Der Tronen. Wat kan ik zeggen over deze serie anders dan LEES HET! Het is (terecht) beschouwd als de beste fantasy-serie. Zelfs voor de immense populariteit van de tv-serie Game of Thrones.


Martin schrijft met flair. Het is een grote schaakspel verspreid over de verschillende continenten, de schaakstukken zijn heren, klootzakken, ridders, tovenaars, dames en kinderen. Wat erg opvalt in deze reeks is Martin's voorliefde voor het vermoorden van de belangrijkste karakters. Dat klopt. Geen personage is veilig voor de strop van de auteur. Ondanks de teloorgang van belangrijke personages, blijven de plot lijnen sterker dan ooit.

”Fantasy-literatoren schrokken nimmer terug voor de nodige grandeur, maar de duizelingwekkende omvang van dit epos heeft collega-auteurs al doen hoofdschudden“ - THE GUARDIAN

De Naam van de Wind

Patrick Rothfuss

Naam van de Wind cover hoes

Het boek vertelt het levensverhaal van de charismatische en begaafde Kvothe, uit zijn eigen mond. Zo onthult hij de man achter de legende een klassieke en onvergetelijke held die de lezer vanaf de eerste pagina weet te boeien. De Naam van de Wind is een debuut van een klasse zoals men zelden ziet in de epische fantasy. Rothfuss vertelt het verhaal van Kvothe in de beeldende stijl en met het gevoel voor detail die doet denken aan Tolkien en Robin Hobb, en met de verhalende kracht van Robert Jordan.


”Een wonderbaarlijk boek van een wonderbaarlijk schrijver“ - TAD WILLIAMS

Het Laatse Rijk

Brandon Sanderson

Het Laatste Rijkcover hoes

Wat gebeurd er als de slechterik heeft gewonnen? Al 1000 jaar regent het as, groeien bloemen niet meer, is groen gras een vreemd idee en 's nachts wordt het land in een dikke mist gehuld. Het volk, de Skaa, worden behandeld als slaven door de onsterfelijke Opperheer. Hier begint het verhaal. Het Laatste Rijk (of Mistborn) staat bekend om zijn fantastische magie systeem en uniek, spannend, verhaallijn.


”Briljante epische fantasy“ - SF Revu

Leerling en Meester

Robin Hobb

Leerling en Meester cover hoes

Het eerste boek uit de serie De Boeken van de Zieners. Hobb is een van de beste karakterisering schrijvers in het fantasie-genre. Haar personages zijn levendig echt, springen van de pagina's in onze geest als levende karakters. Haar Ziener's boeken zitten vol fantastische karakters die zich bevinden in een interessante en vooral mysterieuze wereld.


 

In de Ban van de Ring

J.R.R. Tolkien

In de Ban van de Ring cover hoes

Een boek dat eigenlijk geen uitleg nodig heeft, In de Ban van de Ring of Lord of the Rings (engelstalige titel) is de vader van de moderne fantasy. Zoals waarschijnlijk bekend heeft Peter Jackson de boeken verfilmd het resultaat is iets wat elke filmliefhebber moet zien, hetzelfde geld voor de boeken.


”Veel mensen zullen de films gezien hebben, en het erover eens zijn dat het verhaal fantastisch is. De boeken zijn nog beter. Hier kun je pas echt zien hoe goed Tolkien erin is geslaagd een complete wereld op te zetten. In de boeken krijg je veel meer beschrijvingen van de Hobbits zelf, maar ook van de vele verschillende rassen die je tegenkomt in zowel boek als film.” - ONBEKEND

Jonathan Strange & Mr Norell

Sussanna Clarke

Jonathan Strange en Mr Norell cover hoes

Wat zou er gebeuren als je Tolkien, Dickens en Jane Austin in n kamer opsluit? Nou, Sussanna Clarke's meesterwerk Jonathan Strange & Mr. Norell natuurlijk! Evenals de Victoriaanse tijdperk waarin het boek zich afspeeld loopt het verhaal door op een rustig tempo. Maar de vrolijke wandeling van het verhaal wordt abrupt verstoord door twee waanzinige magirs. Fantastisch geschreven, donker en vol met prachtige mysteries. Dit meesterwerk van Sussanna Clarke verdient te worden gelezen door elke fantasy liefhebber.


Jonathan Strange & Mr Norell is het verhaal van twee Engelse magirs in een wereld waarin magie alleen bestaat in de geschiedenis boeken. Zoals eerder gezegd speelt het verhaal zich nogal langzaam af - langdradig - , en is het anders geschreven dan de Robert Jordan-achtige fantasy boeken maar een waardevolle aanwinst voor het fantasy genre.

”Jonathan Strange & Mr. Norrell is een sublieme geschreven en meeslepende, historische roman over magie en verbeelding, vriendschap en verraad, en zal iedere lezer van de eerste tot de laatste pagina betoveren.“ - ONBEKEND

De Tuinen van de Maan

Steven Erikson

 • Tuinen van de Maan cover hoes

  Sinds Tolkien was fantasy zelden revolutonair, meer een herinterpretatie van het originele werk van Tolkien. Voor deze saga van Erikson genaamd het Spel Der Goden kan ik eerlijk zeggen dat het revolutonair is. Deze saga combineert zowel de militaire en epische fantasie in een heerlijke mix. Brilliant proza, epische verhaallijnen, zanderig realisme, fascinerende mix van grijze tekens, Erickson combineert het beste van George R. Martin met het epische karakter van de Griekse klassieken.


  ”Mijn advies voor iedereen die maar wil luisteren is: Trakteer jezelf op De Tuinen van de Maan“ - STEPHEN R. DONALDSON
 • Magier

  Raymond E. Feist

  Magier cover hoes

  Klassiek fantasie op zijn best! Je zult helemaal niets nieuws vinden in dit boek, maar wat Magier doet, doet hij uitstekend. Het klasieke verhaal van een dorps jongen die een tovernaar wordt. Ja, elke auteur gebruikt sinds punt-orige elfen en kleinen dwergen het dorps jongen idee. Maar ondanks dit, steekt Magier ver boven alle anderen wannabies. Wat dit boekt boven de andere zet is het aansprekende plot en de gehele wereld. Ook is Magier gewoon verdomd leuk om te lezen.


  Het Oog van de Wereld

  Robert Jordan

  Het Oog van de Wereld cover hoes

  Het Oog van de Wereld is het eerste boek uit de de grootse fantasy-sage het Rad des Tijds. Deze serie vertelt het verhaal van vijf jonge mensen uit het vredige dorpje Emondsveld die wordt aangevallen door een wrede troep van Trolloks


  Het Oog van de Wereld is het boeide begin van een 14-delige epo's. Door de verschillende verhaallijnen kan het soms verwarrend zijn om te lezen echter worden constant nieuwe spanningselementen toegevoegd waardoor het nooit saai wordt.

  De Glazen Troon

  Sarah J. Maas

  De Glazen Troon

  Celaena wordt voor de keuze gesteld: óf haar leven slijten in de gevangenis, óf deelnemen aan een toernooi waarvan de winnaar de nieuwe kampioen van de koning wordt. Een voor een worden de deelnemers van het toernooi echter op gruwelijke wijze vermoord en al snel vecht Celaena niet alleen voor haar vrijheid, maar ook voor haar leven.


  Hoewel deze serie zich vooral richt op jongeren wist De Glazen Troon serie mij erg te boeien vooral vanwegen de stoere, vrouwelijke, hoofpersonage Celaena. Ze is de meest gevreesde sluipmoordenaar van het rijk en niet je standaard goeierik maar een personage met fouten en een lust wraak.

  Troon van Gif

  Celine Kiernan

  Troon van Gif cover hoes

  Als de 15-jarige Wynter Moorehawke na een reis van vijf jaar samen met haar zieke vader terugkeert naar haar Koninkrijk, is niet meer zoals het ooit was. De betrouwbare Koninklijke Katten keren zich af en de praatgrage Geesten weigeren haar te woord te staan. Wat is er gebeurd?


  Troon van Gif is een prachtig boek. Celine Kiernan schreef een prachtig debuut en het klinkt misschien cliche; maar het boek boeit je vanaf de eerste pagina. Kiernan combineert een levendige schrijfstijl met een uniek en intrigerend verhaal. Ik kan deze (vrij nieuwe) boekserie ten harte aanbevelen.

  ”Het eerste boek in wat een adembenemende trilogie lijkt te worden voor een jong volwassen publiek.“ - PUBLISHERS WEEKLY

  De Grijze Jager - de Ruines Van Gorlan

  John Flanagan

  De Grijze Jager cover hoes

  Hoewel dit een jeugdboek is, is dit toch ook echt wel een aanrader. John Flanagan vertelt het verhaal van de 15 jarige Will die er altijd van heeft gedroomd een ridder te worden, net als zijn vader. Hij is dan ook hevig teleurgesteld als hij wordt afgewezen voor de ridderschool van kasteel Redmont. In plaats daarvan wordt hij toegewezen aan mysterieuze Halt, die een Grijze Jager is. Halt leert hem de kunst van het zo onopvallend mogelijk zijn en hoe hij pijl en boog moet hanteren. De serie genaamd De Grijze Jager begint met het boek de Ruines Van Gorlan.


  Dat het een jeudboek is merk je wel, groot lettertype, kleine pagina's en alles wordt makkelijk uitgelegd. Toch is het verhaal aanslepend en leest als een trein. Ook kinderen die niet al te dol zijn op lezen verslinden de boeken! De lezer kan zich makkelijk identificeren met de personages en de gebeurtenissen worden geloofwaardig weergegeven. Zeker bij de finale actie, naar het einde toe stijgt de spanning en lijkt de lezer in de wereld van in de Ban van de Ring terecht te komen.

  De Elfen

  Bernhard Hennen

  De Elfen cover hoes

  De Elfen vertelt het verhaal van de twee elfen, Nuramon en Farodin. De Elfen is het eerste boek uit de 4-delige gelijknamige serie. De achterkant van het boek laat het blijken dat dit zeer veel lijkt op de Elfen uit Midden-aarde, maar gelukkig heeft Hennen een totaal losstaand verhaal geschreven.


  Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat enkele details van het plot.
  Een aanslepend verhaal over twee elfen die beiden de liefde van dezelfde damen willen winnen. Maar helaas worden zij gescheiden en verdoemd elkaar nooit meer te zien. De twee Elfen besluiten echter niet zomaar hun liefde op te geven. De Elfen is een fantastisch boek vol met actie, humor en romantiek en een echte aanwinst aan de fantasy boekenkast.

  De Drakentroon

  Tad Williams

  De Drakentroon cover hoes

  De Drakentroon is het eerste boek uit de Heugenis, Smart en het Sterrenzwaard trilogie. Dit is Williams antwoord op In de Ban van de Ring, zijn antwoord is geen slechte kloon maar een heuze uitdaging. Maak je klaar om een levendige wereld en reis naar het verre ginds te verkennen. William's karakterisering is inkeping top; volg de reis van de jonge Simon van jongen tot man, van keukenhulp tot held.


  De Drakentroon begint met de keukenhulp genaamd Simon op het kasteel de Hayholt. Net als elke andere jonge jongens droomt Simon ervan een groot strijder te worden of misschien wel een machtige tovenaar. Op een gegeven moment krijgt hij de kans om de leerling te worden van de tovenaar Morgenes. Morgenes leert hem geen magie, maar de tovenaar leert hem wel lezen en schrijven en logisch nadenken. Wat Simon niet weet, is dat er in zijn land grote veranderingen op komst zijn...

  Gormenghast

  Mervyn Peake

  Gormenghast cover hoes

  Dit is geen alledaagse fantasy, het is bizar, spookachtig, vreugdeloos, gothic in het extreme en oh zo rijk van karakter en detail. Maar zeker het lezen waard. De enorme aanhoudende en verbeeldingskracht van dit verhaal, de ongelooflijke aandacht voor detail, en de verstikkende starheid van het kasteel en de cast van personages domineren vrijwel alle andere. Peake is te vergelijken met Tolkien en zelfs, Charles Dickens.


  Gormenghast is een zwaar te lezen boek en een die niet te vergelijken is met andere boeken in deze lijst. Het begin van het verhaal (zoals wel bij meerdere boeken) moet je je even door worstelen, wanneer dat lukt blijf je regelmatig terugkomen.

  “Mervyn Peake is a master of the macabse and a traveller through the deeper and darker chasms of the imagination” - THE TIMES