Fantasy LijstenBeste FantasyFAQ

Beste Fantasy Boeken

Toplijst van de beste fantasy boeken. Smaken verschillen maar de boeken in deze lijst zijn absolute aanraders en hebben hun positie in deze lijst verdiend. Deze lijst bevat de crème de la crème van fantasy boeken. Natuurlijk zijn de oude klassiekers vertegenwoordigd, maar ook nieuwere fantasiewerken van kleinere schrijvers zijn te vinden. Zo is er voor iedereen een nieuw fantasy boek te vinden.

De lijst is gesorteerd op de kwaliteit van de gehele boeken reeks (indien van toepassing).

Totaal 69 boeken in deze lijst van 62 verschillende auteurs. Ongeveer ~276150 keer gelezen. Laatst gewijzigd: 17 mei. 2024.

#1

Het Spel Der Tronen

George R. R. Martin

(Lied van IJs en Vuur #1)

Deze schitterende serie genaamd Het Lied van IJs en Vuur en begint met Het Spel Der Tronen. Wat kan ik zeggen over deze serie anders dan LEES HET! Het is (terecht) beschouwd als de beste fantasy-serie. Zelfs voor de immense populariteit van de tv-serie Game of Thrones. Martin schrijft met flair. Het is een grote schaakspel verspreid over de verschillende continenten, de schaakstukken zijn heren, klootzakken, ridders, tovenaars, dames en kinderen. Wat erg opvalt in deze reeks is Martin's voorliefde voor het vermoorden van de belangrijkste karakters. Dat klopt. Geen personage is veilig voor de strop van de auteur. Ondanks de teloorgang van belangrijke personages, blijven de plot lijnen sterker dan ooit.

”Fantasy-literatoren schrokken nimmer terug voor de nodige grandeur, maar de duizelingwekkende omvang van dit epos heeft collega-auteurs al doen hoofdschudden“ - THE GUARDIAN

#2

De Naam van de Wind

Patrick Rothfuss

(De Kronieken van Kvothe #1)

Het boek vertelt het levensverhaal van de charismatische en begaafde Kvothe, uit zijn eigen mond. Zo onthult hij de man achter de legende, een klassieke en onvergetelijke held, die de lezer vanaf de eerste pagina weet te boeien. De Naam van de Wind is een debuut van een klasse zoals men zelden ziet in de epische fantasy. Rothfuss vertelt het verhaal van Kvothe in de beeldende stijl en met het gevoel voor detail die doet denken aan Tolkien en Robin Hobb, en met de verhalende kracht van Robert Jordan.

”Een wonderbaarlijk boek van een wonderbaarlijk schrijver“ - TAD WILLIAMS

#3

Het Laatste Rijk

Brandon Sanderson

(Mistborn #1)

Wat gebeurt er als de slechterik heeft gewonnen? Al 1000 jaar regent het as, groeien bloemen niet meer, is groen gras een vreemd idee en 's nachts wordt het land in een dikke mist gehuld. Het volk, de Skaa, worden behandeld als slaven door de onsterfelijke Opperheer. Hier begint het verhaal. Het Laatste Rijk (of Mistborn) staat bekend om zijn fantastische magie systeem en uniek, spannend, verhaallijn.

Briljante epische fantasy“ - SF Revu

#4

In de Ban van de Ring

J. R. R. Tolkien

(In de Ban van de Ring)

Een boek dat eigenlijk geen uitleg nodig heeft, In de Ban van de Ring of Lord of the Rings (engelstalige titel) is de vader van de moderne fantasy. Zoals waarschijnlijk bekend heeft Peter Jackson de boeken verfilmd het resultaat is iets wat elke filmliefhebber moet zien, hetzelfde geld voor de boeken.

”Veel mensen zullen de films gezien hebben, en het erover eens zijn dat het verhaal fantastisch is. De boeken zijn nog beter. Hier kun je pas echt zien hoe goed Tolkien erin is geslaagd een complete wereld op te zetten. In de boeken krijg je veel meer beschrijvingen van de Hobbits zelf, maar ook van de vele verschillende rassen die je tegenkomt in zowel boek als film.” - ONBEKEND

#5

De Getekende

Peter V. Brett

De elfjarige Arlen woont met zijn ouders op een kleine boerderij, een halve dag rijden van het afgelegen dorpje Tibbet's Brook. Elke avond als het donker wordt rijst er een vreemde mist op, die nachtmerries met zich meebrengt. Ieder die het donker trotseert staat een gruwelijke dood te wachten. Want in de mist leven demonen die niet met wapens te bestrijden zijn. Er zit niets anders op dan je 's nachts te verschuilen achter magische formules en hopen dat ze houden tot de zon opkomt.Als Arlens leven uiteenvalt door de demonenpest, ziet hij dat het vooral de angst is die de mensen in hun grip houdt, meer nog dan de demonen in de mist. Hij trekt de wereld in, vastberaden om de mensheid te bevrijden.

#6

Magiër

Raymond E. Feist

Stap binnen in de wondere wereld van Magiër, waar klassieke fantasie op ongeëvenaarde wijze tot leven komt! Dit boek biedt geen revolutionaire nieuwe ideeën, maar wat de auteur, Feist, wél doet, doet hij briljant. Verlies jezelf in het tijdloze verhaal van een eenvoudige dorpsjongen die de magische wereld betreedt. Ja, zoals vele auteurs sinds Tolkien gebruikt ook Magier punt-orige elfen en kleine dwergen. Maar weet je wat Magiër onderscheidt van de rest? Het meeslepende plot en de uitgestrekte wereld die je verbeelding prikkelen. Magiër is simpelweg ontzettend plezierig om te lezen! Laat je meevoeren op dit onvergetelijke avontuur en ontdek zelf waarom Magiër de fantasie-liefhebbers in zijn greep houdt.

#7

Het Oog van de Wereld

Robert Jordan

(Het Rad des Tijds #1)

Het Oog van de Wereld is het eerste boek uit de de grootse fantasy-sage het Rad des Tijds. Deze serie vertelt het verhaal van vijf jonge mensen uit het vredige dorpje Emondsveld dat wordt aangevallen door een wrede troep van Trolloks

Het Oog van de Wereld is het boeiende begin van een 14-delige epos. Door de verschillende verhaallijnen kan het soms verwarrend zijn om te lezen, echter worden constant nieuwe spanningselementen toegevoegd waardoor het nooit saai wordt.

#8

De Tuinen van de Maan

Steven Erikson

(Spel der Goden #1)

Sinds Tolkien was fantasy zelden revolutonair, meer een herinterpretatie van het originele werk van Tolkien. Voor deze saga van Erikson genaamd het Spel Der Goden kan ik eerlijk zeggen dat het revolutonair is. Deze saga combineert zowel de militaire en epische fantasie in een heerlijke mix. Brilliant proza, epische verhaallijnen, zanderig realisme, fascinerende mix van grijze tekens, Erickson combineert het beste van George R. Martin met het epische karakter van de Griekse klassieken.

#9

Jonathan Strange & Mr Norell

Susanna Clarke

Wat zou er gebeuren als je Tolkien, Dickens en Jane Austin in n kamer opsluit? Nou, Sussanna Clarke's meesterwerk Jonathan Strange & Mr. Norell natuurlijk! Evenals de Victoriaanse tijdperk waarin het boek zich afspeelt loopt het verhaal door op een rustig tempo. Maar de vrolijke wandeling van het verhaal wordt abrupt verstoord door twee waanzinige magirs. Fantastisch geschreven, donker en vol met prachtige mysteries. Dit meesterwerk van Sussanna Clarke verdient te worden gelezen door elke fantasy liefhebber.

Jonathan Strange & Mr Norell is het verhaal van twee Engelse magirs in een wereld waarin magie alleen bestaat in de geschiedenis boeken. Zoals eerder gezegd speelt het verhaal zich nogal langzaam af - langdradig - , en is het anders geschreven dan de Robert Jordan-achtige fantasy boeken maar een waardevolle aanwinst voor het fantasy genre.

”Jonathan Strange & Mr. Norrell is een sublieme geschreven en meeslepende, historische roman over magie en verbeelding, vriendschap en verraad, en zal iedere lezer van de eerste tot de laatste pagina betoveren.“ - ONBEKEND

#10

De macht van het zwaard

Joe Abercrombie

(De Eerste Wet Trilogie)

Laat je meevoeren naar de brute en bloederige wereld van Abercrombie's fantasie. In dit meeslepende epos is de macht van het zwaard oppermachtig, waarbij krijgers vechten voor eer, glorie en overleving. Dit is een wereld waar trouw wordt getest, vriendschappen worden gebroken en waar de dood altijd op de loer ligt. Bereid je voor op een achtbaanrit van actie en intrige, waarin niets is wat het lijkt.

#11

Harry Potter en de Steen der Wijzen

J. K. Rowling

(Harry Potter #1)

Harry Potter. Welke fantasy fan heeft deze reeks nou niet gelezen? Harry Potter heeft miljoenen mensen met het fantasy-genre geintroduceerd. Een plot dat veel mensen aanspreekt (Een buitenbeentje met magische krachten die naar een nieuwe school gaat en erbij probeert te horen) , Harry Potter is leuk om te lezen. De boeken beginnen iets luchtig maar na boek 5 wordt de serie donkerder en heeft een meer "volwassen" element. Hoewel Harry Potter enorm verschilt van de klassieke fantasy die de meeste mensen gewend zijn is het een waardevolle aanwinst in het fantasy-genre.

#12

De Drakentroon

Tad Williams

(Heugenis, Smart en het Sterrenzwaard #1)

De Drakentroon is het eerste boek uit de Heugenis, Smart en het Sterrenzwaard trilogie. Dit is Williams antwoord op In de Ban van de Ring, zijn antwoord is geen slechte kloon maar een heuze uitdaging. Maak je klaar om een levendige wereld en reis naar het verre ginds te verkennen. William's karakterisering is inkeping top; volg de reis van de jonge Simon van jongen tot man, van keukenhulp tot held.

De Drakentroon begint met de keukenhulp genaamd Simon op het kasteel de Hayholt. Net als elke andere jonge jongens droomt Simon ervan een groot strijder te worden of misschien wel een machtige tovenaar. Op een gegeven moment krijgt hij de kans om de leerling te worden van de tovenaar Morgenes. Morgenes leert hem geen magie, maar de tovenaar leert hem wel lezen en schrijven en logisch nadenken. Wat Simon niet weet, is dat er in zijn land grote veranderingen op komst zijn...

#13

De Glazen Troon

Sarah J. Maas

(Glazen troon #1)

Celaena wordt voor de keuze gesteld: óf haar leven slijten in de gevangenis, óf deelnemen aan een toernooi waarvan de winnaar de nieuwe kampioen van de koning wordt. Een voor een worden de deelnemers van het toernooi echter op gruwelijke wijze vermoord en al snel vecht Celaena niet alleen voor haar vrijheid, maar ook voor haar leven.

Hoewel deze serie zich vooral richt op jongeren wist De Glazen Troon serie mij erg te boeien vooral vanwege de stoere, vrouwelijke, hoofdpersonage Celaena. Ze is de meest gevreesde sluipmoordenaar van het rijk en niet je standaard goeierik maar een personage met fouten en een lust voor wraak.

#14

Ontworteld

Naomi Novik

Ontworteld is het verhaal over een volk dat vertrouwt op een kille tovenaar als beschermer tegen het gevaarlijke Woud. Maar deze man vraagt een enorme prijs: een jonge vrouw die hem tien jaar moet dienen, een lot haast net zo verschrikkelijk als in het Woud terechtkomen.

#15

De erfenis van Richard Grenville

Natalie Koch

(De verborgen universiteit #1)

Als de negentienjarige Alexa Westerhof een semester aan een kleine Londense universiteit gaat studeren, ontdekt ze al snel dat het gotische gebouw geheimen herbergt, geheimen die ook haar leven voorgoed zullen veranderen. Een dramatische gebeurtenis op de campus brengt haar in contact met magi, mensen met bijzondere krachten, waar ze zelf ook over blijkt te beschikken.

#16

De Magiërs

Lev Grossman

De magiërs is even wonderlijk als De kronieken van Narnia en even fantasierijk als Harry Potter, maar valt door zijn originaliteit met geen van beide te vergelijken. Het is een opwindende, originele roman voor volwassen lezers over een jongeman die magie wil bedrijven in de grotemensenwereld.

#17

De Hobbit

J. R. R. Tolkien

J.R.R Tolkien's meesterwerk is geschreven als kinderboek maar ook zeer geliefd onder de oudere fantasy lezers. Dit verhaal vertelt de voorgeschiedenis van In de Ban van de Ring door de ogen van de Hobbit Bilbo Balings die samen met de tovenaar Gandalf en dertien Dwergen een schat terug gaan stelen van de draak Smaug.

Een fantastisch verhaal voor jong en oud. Het boek kan zowel voor (aanrader) als na In de Ban van de Ring gelezen worden.

#18

De laatste wens

Andrzej Sapkowski

De unieke setting en de fantastische protagonist, Geralt of Rivia, inspireerde de immens populaire videogame serie The Witcher. Een geslepen magiër met als enige doel monsters vernietigen die zijn wereld terroriseren. Maar niet alles wat monsterlijk oogt is slecht. En niet elke schoonheid is goed. Maar elk sprookje bevat een kern van waarheid.

#19

Het zwaard van de waarheid

Terry Goodkind

(De Wetten van de Magie #1)

Sinds de splitsing van het land in drie afzonderlijke naties is Westland verschoond gebleven van de smet van tovenarij. Tot op een kwade dag de vondst van het verminkte lichaam van de vader van Richard Cypher het begin inluidt van een eeuwenoude voorspelling. Nu is onherroepelijk de tijd gekomen om te aanvaarden dat magie in al haar vormen hoort bij Westland en zijn volk...

#20

Leerling en Meester

Robin Hobb

(De boeken van de Zieners #1)

Het eerste boek uit de serie De Boeken van de Zieners. Hobb is een van de beste karakterisering schrijvers in het fantasie-genre. Haar personages zijn levendig echt, springen van de pagina's in onze geest als levende karakters. Haar Ziener's boeken zitten vol fantastische karakters die zich bevinden in een interessante en vooral mysterieuze wereld.

#21

De Donkere Broederschap

Luke Scull

(The Age of Ruin #1)

Duik in een wereld van moed en verraad, van helden en schurken. De Donkere Broederschap is een rauw en meeslepend avontuur, waarin de lijnen tussen goed en kwaad vervagen. Verlies jezelf in de kronkelende paden van macht en ambitie, waar verraders schuilgaan achter het masker van vrienden en waar helden worstelen met hun innerlijke demonen.

#22

Het Gouden Kompas

Philip Pullman

Het gouden kompas is het boek van de zoektocht van Lyra naar haar verdwenen vriend Roger, die haar naar de bleke schoonheid van het Noorden brengt. In Het listige mes ontmoet Lyra de twaalfjarige Will, die een man heeft vermoord. En in De amberkleurige kijker ondernemen Lyra en Will een onontkoombare reis die hen zelfs naar de wereld van de doden zal voeren.

#23

Amerikaanse goden

Neil Gaiman

Na drie jaar in de gevangenis kijkt Shadow uit naar de hereniging met Laura, zijn grote liefde. Maar vlak voor hun weerzien komt Laura om bij een auto-ongeluk. Shadow heeft nu niets meer om voor te leven en op goed geluk accepteert hij een baan van de raadselachtige Mr. Wednesday, die meer over hem lijkt te weten dan hijzelf.

#24

Hex

Thomas Olde Heuvelt

Het pittoreske dorpje Beek is in de greep van de zeventiende-eeuwse Wylerheks, die met haar dichtgenaaide mond en ogen de bewoners de stuipen op het lijf jaagt. Haar aanwezigheid is een lang bewaard geheim, maar wanneer een groep jongeren viral besluit te gaan, laat de heks de gemeenschap afglijden naar middeleeuwse praktijken…

#25

Prins der Wrake

Mark Lawrence

(The Broken Empire #1)

Op veertienjarige leeftijd moet prins Jorg van Ancrath hulpeloos toezien hoe zijn moeder en broertje op gruwelijke wijze worden vermoord. Als Jorg zijn vader opzoekt om genoegdoening te eisen blijkt, hoe verbijsterend dat ook is, dat deze nauwelijks is geraakt door de moord op zijn vrouw en kind. Al wat voor hem belangrijk is, is de bewaking van de handelsroutes tussen zijn grondgebied en de streek waar de moordenaar, Graaf Renar, heer en meester is.

#26

Gormenghast

Mervyn Peake

Engelstalig

Dit is geen alledaagse fantasy, het is bizar, spookachtig, vreugdeloos, gothic in het extreme en oh zo rijk van karakter en detail. Maar zeker het lezen waard. De enorme aanhoudende en verbeeldingskracht van dit verhaal, de ongelooflijke aandacht voor detail, en de verstikkende starheid van het kasteel en de cast van personages domineren vrijwel alle andere. Peake is te vergelijken met Tolkien en zelfs, Charles Dickens.

Gormenghast is een zwaar te lezen boek en een die niet te vergelijken is met andere boeken in deze lijst. Het begin van het verhaal (zoals wel bij meerdere boeken) moet je je even door worstelen, wanneer dat lukt blijf je regelmatig terugkomen.

“Mervyn Peake is a master of the macabse and a traveller through the deeper and darker chasms of the imagination” - THE TIMES

#27

Grijze magie

Jaye Wells

(Kate Prospero #1)

In een maatschappij waarin magie even verslavend is als drugs, probeert de 28-jarige Kate Prospero makers en verspreiders van illegale 'grijze' magie achter de tralies te krijgen. Zelf kent ze die wereld maar al te goed: ze groeide op als het nichtje van een van de kartelbazen.

#28

Staalhart

Brandon Sanderson

(De Wrekers #1)

Tien jaar geleden verscheen Calamity aan de hemel en ontwikkelden sommige mensen ineens bijzondere krachten. Deze zogeheten 'Epics' kregen niet alleen een gave, maar ook een onstilbare honger naar macht en destructie. Niemand durft de Epics een strobreed in de weg te leggen. Niemand, behalve de Wrekers.

#29

De eerste biechtmoeder

Terry Goodkind

(De Legende van Magda Searus #1)

Betreed de wereld van magie en mysterie in Terry Goodkind's De Eerste Biechtmoeder. Hierin ontdek je de oorsprong van het zwaard van de waarheid, een wereld vol geheimen en leugens, liefde en verraad. Volg het pad van Magda Searus terwijl ze worstelt om haar volk te beschermen tegen een duistere en groeiende dreiging. Dit is een verhaal van vastberadenheid en moed, van verlies en hoop.

#30

Elantris

Brandon Sanderson

Elantris is een van de beste losstaande fantasy werken. Dit debuut van Sanderson sleept je mee met de vervloekte goden van Elantris in een wereld van religieuze fanatici, en een kroonprinses die op zichzelf kan staan.

#31

Nachtwacht

Sergei Lukyanenko

Nachtwacht is het eerste deel van een trilogie over de 1.000 jaar oude wapenstilstand tussen het goede en het kwade in het hedendaagse Moskou. Hier leeft een groep mensen die over buitengewone krachten beschikt: de Anderen. Deze groep bestaat uit aanhangers van het Licht en van de Duisternis.

#32

Alice in Wonderland

Lewis Carroll

Reis door het konijnenhol en ontdek de wonderen van Wonderland in Lewis Carroll's tijdloze meesterwerk. Volg Alice op haar surrealistische avontuur, waarin ze bizarre wezens ontmoet en het opneemt tegen de wrede Hartenkoningin. Carroll's werk is een viering van de verbeelding, een droomachtige reis die zowel kinderen als volwassenen zal betoveren.

#33
(nog) geen afbeelding

De Brug der Getijden

David Hair

(Water en vuur #1)

Elke twaalf jaar wordt de Maanvloedbrug zichtbaar onder invloed van het getij en verbindt het de continenten Yuros en Antiopia om vrij handel met elkaar te drijven. De heerscharen van Yuros zijn dit keer echter vastbesloten om Antiopia eens en voor altijd te veroveren en haar bevolking te onderwerpen.

#34

Het Bloed van de Keizer

Brian Staveley

Kaden, de troonopvolger, leeft al jarenlang in een afgelegen bergklooster waar hij de ondoorgrondelijke discipline van de monniken van de God Zonder Gezicht probeert te begrijpen. Als er vervolgens een delegatie arriveert om hem naar huis te begeleiden voor zijn kroning, heeft Kaden net genoeg geleerd om zich te realiseren dat er iets niet pluis is.

#35

Vaelin Al Sorna

Anthony Ryan

(In de Schaduw van de Raaf #1)

Stap in de voetsporen van Vaelin Al Sorna, een man gevormd door oorlog en getekend door verlies. Dit is een wereld van strijd en overleving, van eer en moed, waarin de schaduwen van het verleden altijd aanwezig zijn. Ontdek hoe Vaelin zijn weg vindt door een landschap van gevaar en verraad, zijn lot tegemoet. Anthony Ryan's schrijfstijl is rijk en evocatief, het creëren van een wereld die de lezer vanaf het eerste hoofdstuk weet te boeien.

#36

De linkerhand van God

Paul Hoffman

Zijn naam is Cale. Het stond geschreven in de Geschriften dat hij zou komen. Hij is de Linkerhand van God... de laatste Verlosser... de engel des doods. Ze zeggen dat hij de wereld kan vernietigen.

#37

De Elfen

Bernhard Hennen

De Elfen vertelt het verhaal van de twee elfen, Nuramon en Farodin. De Elfen is het eerste boek uit de 4-delige gelijknamige serie. De achterkant van het boek laat het blijken dat dit zeer veel lijkt op de Elfen uit Midden-aarde, maar gelukkig heeft Hennen een totaal losstaand verhaal geschreven.

Een aanslepend verhaal over twee elfen die beiden de liefde van dezelfde damen willen winnen. Maar helaas worden zij gescheiden en verdoemd elkaar nooit meer te zien. De twee Elfen besluiten echter niet zomaar hun liefde op te geven. De Elfen is een fantastisch boek vol met actie, humor en romantiek en een echte aanwinst aan de fantasy boekenkast.

#38

De dwergen

Markus Heitz

(De Dwergen #1)

Deze serie onderscheid zich door het verhaal te vertellen uit een ander oogpunt, eentje een stuk lager aan de grond. Namelijk de dwergen. Volg de dwerg Tungdil in een wereld die wordt bedreigd door zwarte elfen, orcs, ogers en andere verschrikkingen. Het is een wereld die bruist van zorgvuldig beschreven fantastische queesten, exotische vondsten en avontuur.

#39

Zielenmenners

Terrence Lauerhohn

De ooievaar brengt volgens onze folklore de kinderen. Dit volksgeloof verklaart niks meer dan dat. De mythe heeft echter een duistere, diepere oorsprong. Het woord ooievaar is een verbastering van het Proto-Germaanse woord auda-bara-, dat letterlijk ‘schatdrager’ betekent. Hij draagt inderdaad een grote schat, de kinderziel. De ziel van het kind komt uit de Andere of Onderwereld. Deze wereld is onder meer via een waterbron te bereiken. Suzan Maryot is een ervaren...

#40

De Trollen

Christoph Hardebusch

De oorlogszuchtige dwergen, geholpen door duistere machten, maken plannen om de wereld te overheersen. Noch de mensen, noch de elfen onderkennen het gevaar, dus is het aan de trollenkrijger Druan en zijn kameraden om dit kwaad te bevechten.

#41

Child of a Hidden Sea

A. M. Dellamonica

Engelstalig

Het ene moment is de 24-jarige Sophie in een steegje in San Francisco en probeert ze het leven te redden van een tante die ze nooit heeft gekend. Het volgende moment bevindt ze zichzelf in de warme en zoute wateren van een onbekende wereld. De wereld is Stormwrack, een reeks eilandnaties met een verscheidenheid aan culturen en economieën.

#42
(nog) geen afbeelding

Waylander

David Gemmell

(De kronieken van de Drenai)

De koning is vermoord door een meedogenloze sluipmoordenaar, barbaarse legers overspoelen als een vloedgolf het land en trekken in hun kielzog een breed spoor van verwoesting. Op enkele plekken wordt nog hardnekkig weerstand geboden onder leiding van de dappere generaal Egel, maar het lijkt slechts een kwestie van tijd voor ook hij zal moeten opgeven.

#43

De Hongerspelen

Suzanne Collins

Het verhaal speelt zich af in de toekomst. Na een burgeroorlog is van Noord-Amerika het land Panem overgebleven, bestaande uit het welvarende Capitool met twaalf daaraan ondergeschikte districten, waarin veel armoede en onvrijheid heersen. In de jaarlijkse Hongerspelen moeten 24 kinderen, uit elk district een jongen en een meisje, strijden op leven en dood in een ‘Big Brother’-omgeving.

#44

De alchemist

Michael Scott

De legende: Nicolas Flamel werd geboren in Parijs op 28 september 1330. Bijna 700 jaar later wordt hij gezien als de grootste alchemist van zijn tijd. Er wordt gezegd dat hij het geheim van het eeuwige leven heeft ontdekt. Volgens de archieven stierf hij in 1418. Maar zijn graf is leeg…

#45

De kleur van toverij

Terry Pratchett

(Schijfwereldreeks #1)

'Word jij dan niet bang als je hoog bent?’ vroeg Rinzwind. ‘Nee,’ zei Tweebloesem. ‘Waarom zou ik? Je bent net zo dood na een val vanaf honderd meter als na een van vierduizend vadem, zeg ik altijd maar.’ Rinzwind zag daar de logica niet van. Het ging niet om het vallen als zodanig, het was het neerkomen…

#46

Het bedreigde koninkrijk

Raymond E. Feist

Het Bedreigde Koninkrijk, deel één van De Saga van de Chaosoorlog, is het begin van de trilogie waarmee Raymond E. Feist de magistrale cyclus over de werelden Midkemia en Kelewan zal besluiten nadat hij in 1982 met het onvolprezen Magiër de wereld veroverde.

#47

Storm Front

Jim Butcher

Engelstalig

Betreed de duistere en magische onderbuik van Chicago met Storm Front, het eerste boek in Jim Butcher's bejubelde Dresden Files-reeks. Maak kennis met Harry Dresden, een professionele tovenaar met een neus voor problemen. Wanneer hij wordt ingehuurd om een verdwenen echtgenoot te vinden en later wordt geconfronteerd met een gruwelijke moord die de hand van magie verraadt, belandt Dresden in een web van bedrog, gevaar en bovennatuurlijke intriges. Met zijn scherpe geest en onverschrokken houding, vecht Dresden tegen demonen, hekserij, en zelfs zijn eigen twijfels.

#48

Het Vuur van de Draak

Anthony Ryan

(Draconis Memoria #1)

Al decennialang worden de landen van de IJzerschip Handelsmaatschappij verdedigd door Bloedgezegenden – mannen en vrouwen die in staat zijn de krachten uit het bloed van wilde draken te sturen. De loyaliteit van elitespionnen en huurmoordenaars hebben ervoor gezorgd dat de Handelsmaatschappij nu een van de grootste machten in de wereld is. Maar er dreigt een crisis. De drakenbloedlijnen worden steeds zwakker, en een oorlog met het Corvantijnse Keizerrijk lijkt onvermijdelijk. De enige hoop voor de Handelsmaatschappij ligt in de mythe van een legendarische Witte Draak wiens krachtige bloed misschien wel het tij van de oorlog kan doen keren – als hij al bestaat.

#49

Het koningscomplot

Michael J. Sullivan

(De Openbaringen van Riyria #1)

De Amerikaanse auteur Michael J. Sullivan maakt een opmerkelijk debuut met Het Koningscomplot, het eerste deel van de Riyria-serie. Dit verhaal zit vol met avontuur, humor en onvergetelijke helden: het roversduo Rolf Molenbeek en Hadriaan Zwartwater. Deze onweerstaanbare dieven trotseren uitdagende zwaardgevechten en bloedstollende achtervolgingen in een complexe middeleeuwse wereld gedomineerd door de machtsbeluste kerk van Nyphron. Sullivan's boeiende plot en toegankelijke schrijfstijl zullen de lezers ongetwijfeld doen verlangen naar meer.

#50

Het Negende Koninkrijk

David Zindell

(De Ea cyclus #1)

Het Negende Koninkrijk is een plaats waar mythische veldslagen en verborgen krachten de orde van de dag zijn, en de zoektocht naar de Lichtsteen het lot van allen bepaalt. Zindell's complexe wereldbouw en meeslepende verhaallijn laten je onderdompelen in een universum dat zowel vreemd als vertrouwd aanvoelt.

De personages zijn gelaagd en authentiek, worstelend met hun verlangens en fouten in een wereld die hard en onvoorspelbaar is. De plot is vol verrassingen en onthullingen die je geboeid houden.

#51

De onschuldige magiër

Karen Miller

(Koningmaker koningbreker #1)

Asher van Restharven, een eenvoudige man met eenvoudige dromen, komt terecht in een wereld van magie en mysterie wanneer hij Dorana bereikt. Zijn vriendschap met Prins Gar en zijn plotselinge fortuin brengen hem meer dan hij ooit had gedroomd. Maar de komst van de Onschuldige Magiër, voorspeld om het koninkrijk te redden van duistere krachten, zorgt voor onrust en Asher's leven neemt een onverwachte wending. Dit verhaal is een prachtig web van magie, vriendschap en lot.

#52

Het Vijfde Seizoen

N.K. Jemisin

(De gebroken aarde #1)

Een meesterwerk dat de conventies van de fantasy op zijn kop zet. De wereld van de Stilte, waarin het verhaal zich afspeelt, is een plaats van verwoestende Seizoenen - apocalyptische gebeurtenissen die de beschaving keer op keer verwoesten. De hoofdpersoon, Essun, is een zogenaamde 'orogene' met de kracht om aardbevingen en andere seismische gebeurtenissen te beheersen en veroorzaken. Wanneer haar man hun zoon vermoordt en hun dochter ontvoert na het ontdekken van hun orogene krachten, begint Essun aan een wanhopige zoektocht om haar dochter te vinden.

Jemisin's unieke vertelstijl en complexe wereldbouw creëren een verhaal dat zowel emotioneel krachtig als intellectueel uitdagend is. Met haar diepgaande exploratie van systemen van onderdrukking en haar evocatieve beschrijvingen van de Stilte, heeft Jemisin een fantasywereld gecreëerd die net zo angstaanjagend als fascinerend is. Het Vijfde Seizoen is een boek dat je zal laten nadenken, voelen, en bovenal, je zal meeslepen in een wereld die je niet snel zal vergeten.

#53

Aardzee

Ursula Le Guin

In Aardzee leidt Ursula Le Guin ons door een intrigerende wereld vol magie en mystiek. Het is een meeslepend verhaal over groei, moed en de zoektocht naar identiteit. Met diepe lagen van symboliek en filosofie, en een prachtig gecreëerde wereld, is dit boek absoluut de moeite waard voor elke fantasyliefhebber.

#54

Station Perdido

China Miéville

(New Crobuzon #1)

Steampunk fantasie van formaat. Het boek is aards, soms ronduit walgelijk maar verbazingwekkend genoeg, ondanks de lengte, feilloos geplot en meedogenloos, verbluffend inventief: een conceptuele doorbraak van de hoogste orde. Het speelt zich af in de stinkende, krioelende, rotte stad New Crobuzon, waar magie, wetenschap en alchemie allemaal functioneren. Mensen, buitenaardse wezens, zelfbewuste dweilen en andere nog bizardere entiteiten handhaven een ongemakkelijke co-existentie. De overgewichtige, getalenteerde maar grillige wetenschapper Isaac, wiens vriendin een khepri is (met het roodhuidige lichaam van een menselijke vrouw en een hoofd dat een enorme scarabee lijkt), accepteert de vliegende humanoïde Yagharek als cliënt. Yagharek, wiens vleugels als straf voor een misdaad van zijn lichaam zijn gehakt, verlangt wanhopig om opnieuw te vliegen. Isaac overweegt om magisch nieuwe vleugels te laten groeien, of mechanische apparaten te maken om de vlucht na te bootsen.

#55

De laatste eenhoorn

Peter S. Beagle

In het betoverende fantasyboek De laatste eenhoorn van Peter S. Beagle, volgen we het avontuur van een eenhoorn die gelooft dat ze de laatste van haar soort is. Gedreven door onzekerheid en verlangen, verlaat ze haar veilige bos en begint ze aan een reis om te ontdekken wat er met de andere eenhoorns is gebeurd.

Deze betoverende en aangrijpende roman is een prachtig voorbeeld van klassieke fantasy, met thema's van verlies, liefde en de zoektocht naar identiteit. Het verkent de prijs van onsterfelijkheid en de pijn van verandering, terwijl het ons meeneemt op een reis door een wereld die zowel wonderlijk als wreed kan zijn. Een onvergetelijke leeservaring, een juweel van het fantasygenre dat lezers van alle leeftijden zal betoveren en inspireren.

#56

Het Nachtcircus

Erin Morgenstern

Een uitgestrekte historische roman over magie en het circusleven. Dit boek is een wirwar van betovering en bewuste vindingrijkheid. Het verhaal is op zich vrij eenvoudig: twee tovenaars, met een magisch lange levensduur - de ene een publieke performer genaamd Prospero de Tovenaar, ook wel bekend als Hector Bowen, de andere alleen bekend als "de man in het grijze pak" zijn verwikkeld in een intense rivaliteit, uitgespeeld over vele generaties door aangewezen leerlingen. In de late 19e eeuw kiest Bowen zijn zesjarige dochter Celia, terwijl zijn tegenstander een naamloze negenjarige weesjongen kiest die Marco Alisdair zal worden genoemd. Deze twee worden gebonden in een levenslange uitdaging, de parameters waarvan nooit volledig aan hen worden uitgelegd; en jarenlang kennen ze hun tegenstanders niet. Hun voorgeschreven competitie wordt een wederzijdse test van liefde. Of ze elkaar en het circus zullen vernietigen, of dat ze kunnen ontsnappen aan hun magische dienstbaarheid en hun lot kunnen herschrijven, wordt de centrale vraag van de roman.

Rond haar hoofdpersonen verzamelt Morgenstern een cast van intrigerende excentriekelingen, waaronder Herr Friedrick Thiessen, de klokkenmaker en grootste circusfan, Tsukiko de contortionist, en Poppet en Widget, de roodharige tweeling die geboren werd op de openingsavond van het circus. Door de bewegingen van haar personages in deze schitterend gerealiseerde alternatieve realiteit, onderzoekt Morgenstern de relatie tussen competitie en samenwerking, collusie en manipulatie, lot en vrijheid. Het Nachtcircus stelt vragen over de essentiële verbinding tussen fantasie en realiteit, en de menselijke behoefte aan de voormalige voor de ondersteuning van de laatste.

#57

De golem en de djinn

Helene Wecker

Het is 1899, de vooravond van de twintigste eeuw, en de stad New York is nog nooit zo fascinerend geweest. Chava is een golem, een door haar meester uit klei gemaakte vrouw. Ahmad is een djinn, een wezen van vuur, geboren in de Syrische woestijn. De golem en de djinn vertelt het onvergetelijke verhaal van twee bovennatuurlijke wezens die in 1899 afzonderlijk van elkaar in New York aankomen. Ze worstelen met het vinden van hun weg in de nieuwe, vreemde omgeving, maar een gedeeld lot brengt hen samen.

#58

Tijdmeters

David Mitchell

Een betoverend boek dat de lezer meeneemt op een reis door tijd en realiteit. Dit complexe en meeslepende verhaal is verdeeld in zes secties, verteld door vijf verschillende eerstepersoonsvertellers. De vertellingen zijn losjes verbonden door het personage Holly Sykes, een jonge vrouw uit Gravesend, begiftigd met een 'onzichtbaar oog' en semi-psychische vaardigheden. Holly raakt verwikkeld in een oorlog tussen twee onsterfelijke facties: de Anchorites, die hun onsterfelijkheid ontlenen aan het vermoorden van anderen, en de Horologists, die van nature kunnen reïncarneren. De titel van het boek verwijst naar een denigrerende term die de onsterfelijke personages gebruiken voor gewone mensen, die veroordeeld zijn tot sterfelijkheid vanwege hun verouderende lichamen.

Als een symfonie van tijd en menselijkheid verkent Tijdmeters het grensgebied tussen het alledaagse en het buitengewone, het natuurlijke en het bovennatuurlijke. Mitchell's meesterlijke verhaal en rijke personages zullen de lezers verrukken, terwijl ze zich verdiepen in de donkere en lichte facetten van onsterfelijkheid en de onvermijdelijke mars van de tijd.

#59

Circe

Madeline Miller

Een frisse en unieke kijk op de Griekse mythologie, waarbij de klassieke nostalgie behouden blijft. Circe, de heks uit Homerus' Odyssee, wordt in dit verhaal tot leven gebracht als een complex en gebrekkig karakter dat wordt geconfronteerd met vele demonen. Geboren in de obsidiaan donkere zalen van haar vader, de Titaan Helios, wordt Circe al vroeg in haar leven geïsoleerd van haar goddelijke familie. Ze vindt troost in stervelingen en ontdekt haar ware krachten: de gaven van hekserij. Deze ontdekking brengt echter gevolgen met zich mee, waardoor Circe verbannen wordt naar een afgelegen eiland. Hier verfijnt ze haar gaven en ontdekt ze hun ware aard

Het verhaal van Circe voelt als een epos, waarin bekende mythologie naadloos wordt verweven in een nieuw verhaal. We stappen in de mythen van Prometheus en zijn ondergang, van de Minotaurus en zijn moeder, van Icarus en zijn vader Daedalus, en natuurlijk Odysseus. Circe's eiland, een plaats die zowel gevangenis als toevluchtsoord is, is gevuld met leeuwen, varkens en wilde dieren, en het heeft een magische, wilde en toch geruststellende sfeer. Miller's schrijven is prachtig en authentiek, het is poëtisch en lyrisch, maar ook zeer gemakkelijk om te lezen en je in te laten meeslepen.

#60

Nevelen van Avalon

Marion Zimmer Bradley

(Avalon #1)

Duik diep in de mistige, magische wereld van Avalon, waar de vrouwen de echte helden zijn. Marion Zimmer Bradley's meesterwerk biedt een verfrissend, vrouwelijk perspectief op de legende van Koning Arthur. Het verhaal wordt verteld door vier vrouwen die cruciaal zijn voor de legende: Gwenhwyfar, Arthur's vrouw; Igraine, zijn moeder; Viviane, de Vrouwe van het Meer, Hogepriesteres van Avalon; en Morgaine, zijn zus en minnares, erfgename van Avalon.

In dit verhaal wordt de heldhaftige mythe van Arthur opnieuw verbeeld door de levens, visies en percepties van deze vrouwen. In dit epische hervertellen van de legende speelt Morgaine een cruciale rol in zowel de kroning als de vernietiging van Arthur. Het boek presenteert een diepgaand conflict tussen het christendom en de oude religie van Avalon, waarbij de volgelingen van de Godin geloven dat vrouwen goed zijn en de leiders van de landen zouden moeten zijn. Dit contrast met de traditionele Christelijke overtuiging waarin vrouwen als zondaars worden gezien. De lezer wordt meegenomen op een reis door deze wereld van mystiek en magie, waar de vrouwen de kracht en macht hebben om hun mannen te beheersen en waar ze worden geportretteerd als de echte helden boven de sterke en moedige ridders.

#61

Arthur, de koning van eens en ooit

T.H. White

Arthur, de koning van eens en ooit van T.H. White is een ware parel in de wereld van fantasy. Deze blijvende klassieker brengt de legende van Arthur opnieuw tot leven, bevat vier boeken die de levensloop van de koning volgen en compenseert de onderliggende tragedie met een vleugje humor. Van Arthur's verloren jeugd en opleiding door Merlyn tot de fatale driehoeksverhouding met Lancelot en Guenever, elke fase van Arthur's leven wordt levendig en met gevoel uitgebeeld. White's vertelling is een diepgaande meditatie over macht, rechtvaardigheid en menselijkheid, gewikkeld in een meeslepende en tijdloze mythe.

#62

Tigana

Guy Gavriel Kay

In Tigana hebben het verdriet en de woede van Brandin de Tiran na het sneuvelen van zijn zoon in een veldslag grote gevolgen: omdat de welp dood is, moet de zon van morgen bloed zien. Zijn wraak treft vooral de vredige provincie Valentin; haar steden worden met de grond gelijk gemaakt en, erger nog, haar naam wordt uit het geheugen der mensen gewist. In die tijd van onderdruk en duisternis gloort echter hoop, een sprankje, een waakvlam. Die hoop gaat schuil in het verloren lied van Avalle, bij toeval opgepikt door de minstreel Devin die meteen beseft wat zijn levenspad, zijn lotsbestemming is. Hetzelfde geldt, maar dan op een andere manier, voor Alessan bar Valentin, Prins van Tigana. Maar de tijd dringt, de vernielende machinaties van een tiranniek bewind draaien door...

#63

Good Omens

Neil Gaiman

Good Omens is een sprankelende apocalyptische komedie die de geboorte van de zoon van Satan en het naderende einde der tijden volgt. Dit meesterwerk slingert de lezer in een kosmische capriool, waarbij de engel Aziraphale en de demon Crowley, beide comfortabel genesteld in het pittoreske Engeland, samenspannen om het naderende Armageddon te dwarsbomen. In een verhaal vol onverwachte wendingen, volgen we de groei van de Antichrist, Adam, in het rustige plattelandsdorpje Lower Tadfield, waar een ziekenhuismix-up hem bij het verkeerde gezin heeft geplaatst.

Van de oproeping van de Vier Ruiters van de Apocalyps tot de ontluikende realiteit-vervormende krachten van Adam, biedt Good Omens een duizelingwekkende rit vol humor, absurditeit en diepe menselijkheid. Terwijl de wereld op het punt staat te eindigen, worstelen de personages met hun eigen aard en keuzes, waardoor ze een unieke kijk op goed en kwaad bieden. Een fantastisch verhaal dat de lezer laat nadenken over de complexiteit van de menselijke natuur, terwijl het tegelijkertijd een hilarisch en spannend avontuur biedt.

#64

Dauwdief

James Barclay

(De Kronieken van de Raven #1)

Wordt meegenomen op een avontuur met de huurlingenband genaamd De Raaf. Deze groep, die al tien jaar succesvol samenwerkt, ontmoet de Xeteskiaanse Magiër Denser. Ze ontdekken de naderende dreiging van de Wesmen en hun sjamaan en beginnen aan een zoektocht om voorwerpen te verzamelen die nodig zijn om de spreuk Dauwdief uit te voeren, die de krachten van de sjamaan effectief zal wegnemen.

Op hun weg worden ze gevangen genomen door de Zwarte Vleugels, een radicale groep tegen alle magie, waarbij ze enkele verliezen lijden maar ook nieuwe leden verwerven, waaronder de Dordovan-magiër Erienne Malanvai, dief Will Begman, elf Jandyr en gedaanteverwisselaar Thraun. De huurlingen reizen naar de oude stad Parve in het westen van Balaia en slagen erin de Dauwdief-spreuk met succes uit te voeren. Dit boek is een wervelwind van avontuur, magie en de onverbiddelijke strijd tegen dreigend gevaar.

#65

De leugens van Locke Lamora

Scott Lynch

(Kronieken van Locke Lamora #1)

Locke Lamora, dief en levensgenieter, is de leider van het kleinste dievengilde van Camorr, in dienst van Capa Barsavi, het criminele meesterbrein dat de stad regeert. Hij is een van de slechtste zwaard-vechters van het land, maar zijn messcherpe verstand en vlotte babbel redden hem uit elke onaangename situatie. Samen met zijn bende medezwendelaars leidt hij een aangenaam bestaan in Camorr en wordt hij wijd en zijd gevreesd als de Doorn van Camorn.

Dan verschijnt de Grijze Koning op het toneel. Niemand weet wie hij is, maar hij bedreigt de macht van Capa. Al snel beginnen er doden te vallen en dreigt er een oorlog tussen de Grijze Koning en Capa. Locke krijgt een voorstel dat hem in een heel lasting parket brengt, terwijl hij juist van plan is de meest gewaagde zwendel uit zijn carri uit te voeren.

#66
(nog) geen afbeelding

Legendes & Lattes

Travis Baldree

(Legendes & Lattes #1)

Na jaren van avonturen en bloedvergieten kiest een ork ervoor om het zwaard neer te leggen en een geheel nieuw leven te beginnen. Viv, ooit een gevreesde huurling, besluit een koffiebar te openen in een klein dorp waar niemand ooit van koffie heeft gehoord. Met hulp van nieuwe vrienden probeert ze haar droom te realiseren, ondanks de vele uitdagingen en rivalen die haar plannen proberen te dwarsbomen. Door middel van doorzettingsvermogen en het opbouwen van een nieuw leven zonder geweld, leert ze dat niet alle gevechten met een zwaard gewonnen worden.

Legendes & Lattes biedt een verfrissende kijk op het fantasy-genre, door zich te richten op alledaagse uitdagingen in plaats van epische gevechten. De warme, gezellige sfeer van het verhaal, gecombineerd met levendige personages en een hartverwarmende verhaallijn, maakt het een aanrader voor zowel fantasy- als feelgoodlezers. Baldree slaagt erin een wereld te creëren die net zo betoverend als vertrouwd aanvoelt, waar de kleine momenten van geluk en vriendschap centraal staan.

#67

De horlogemaker van Londen

Natasha Pulley

(De horlogemaker #1)

Een betoverend verhaal dat de lezer meeneemt op een onverwachte reis door het Victoriaanse Londen en Japan, terwijl daar de burgeroorlog eeuwenoude tradities afbreekt. Het verhaal begint in 1883, wanneer Thaniel Steepleton thuiskomt in zijn kleine Londense appartement om een gouden zakhorloge op zijn kussen te vinden. Zes maanden later redt dit mysterieuze uurwerk zijn leven, door hem weg te trekken van een explosie die Scotland Yard vernietigt. Hij gaat op zoek naar de maker, Keita Mori, een vriendelijke, eenzame immigrant uit Japan. Hoewel Mori onschuldig lijkt, suggereert een reeks onverklaarbare gebeurtenissen al snel dat hij iets verbergt. Wanneer Grace Carrow, een natuurkundige uit Oxford, onbewust tussenkomt, raakt Thaniel verscheurd tussen tegenstrijdige loyaliteiten.

Het boek weet historische gebeurtenissen te vermengen met schitterende fantasievluchten, en opent deuren naar een vreemd en magisch verleden. Natasha Pulley creëert een sfeervol narratief dat de lezer meeneemt op een meeslepende tocht door tijd en ruimte. Dit is een boek voor de avontuurlijke geest, voor de lezer die bereid is om de bekende paden te verlaten en zich onder te dompelen in een wereld waar geschiedenis en magie naadloos in elkaar overvloeien.

#68

Het negende huis

Leigh Bardugo

Dit verhaal brengt ons in het leven van Galaxy "Alex" Stern, een onwaarschijnlijke eerstejaars student aan de Yale University. Deze twintigjarige middelbare school dropout en overlevende van een moordzaak heeft de unieke gave om geesten, bekend als "Grays", te zien. Ondanks haar achtergrond en gebrek aan kwalificaties wordt Alex op mysterieuze wijze aangeboden om volledig naar de universiteit te gaan na haar trauma. Terwijl ze haar nieuwe leven aan de Ivy League navigeert, wordt ze door haar weldoener belast met het toezicht op de acht Huizen van de Sluier, geheime genootschappen die duistere occulte magie en macht herbergen, als lid van Lethe, het negende huis.

Het negende huis is een donkere en meeslepende tocht in een wereld waarin magie even tastbaar en verontrustend is als de spoken die Alex ziet. Bardugo weeft een intrigerend web van geheimen en schaduwen, waarin elke pagina de lezer dieper trekt in het mysterie van de huizen en hun duistere praktijken. Verwacht geen verhaal vol licht en sprookjesachtige magie; dit is een boek dat de duisternis omarmt, het ongezien maakt zichtbaar en het onmogelijke maakt mogelijk. Een must-read voor iedereen die houdt van eigentijdse fantasy met een duistere twist.

#69

Fairy Tale

Stephen King

In het stille stadje Sentry's Rest, Illinois, leidt de 17-jarige Charlie Reade een onopvallend leven, totdat het lot een ongewone wending neemt. De zorg voor een oude buurman en zijn Duitse herder, Radar, leidt hem naar een verborgen wereld - Empis. Empis, een koninkrijk in een andere dimensie, balancerend op de rand van chaos, hunkert naar een redder.

Fairy Tale, een donkere fantasyroman van de Amerikaanse meester van het macabere, Stephen King, slingert ons in een fascinerende strijd tussen goed en kwaad. Deze meeslepende vertelling, doordrenkt met King's kenmerkende spanning en mysterie, neemt de lezer mee op een onvergetelijke reis vol heldhaftige daden, ondenkbare gevaren en de onverwoestbare kracht van hoop. Deze betoverende odyssee is een onmisbare aanvulling op de collectie van elke fantasy-liefhebber.

Niets gevonden?

Wij hebben nog 265 boeken die jij misschien leuk vind. Neem een kijkje bij onze andere Fantasy Lijsten.

Suggesties?

Ontbreekt er iets in deze lijst of heb je een andere suggestie? Stuur ons een bericht!