Fantasy LijstenBeste FantasyFAQ

Beste Fantasy Series

Als er één genre is dat zich perfect leent voor diepe wereldbouw en uitgebreide vertellingen, dan is het wel fantasy. Deze verhalen nemen je mee op onvergetelijke reizen, dompelen je onder in rijke geschiedenissen, culturen en karakters, en laten je werelden ervaren die alleen in de verbeelding kunnen bestaan. Van avontuurlijke queesten tot epische veldslagen, deze series brengen hun unieke universa tot leven op een manier die alleen mogelijk is in het langere format van een boekenreeks.

Totaal 14 boeken in deze lijst van 13 verschillende auteurs. Ongeveer ~62600 keer gelezen. Laatst gewijzigd: 17 mei. 2023.

#1

In de Ban van de Ring

J. R. R. Tolkien

(In de Ban van de Ring)

De vader van moderne fantasy en een echt epische serie. Ongetwijfeld ben je bekend met de films maar de boeken gaan veel verder; hier kun je pas echt zien hoe goed Tolkien erin is geslaagd een complete wereld op te zetten. In de boeken krijg je veel meer beschrijvingen van de Hobbits zelf, maar ook van de vele verschillende rassen die je tegenkomt in zowel boek als film.

#2

Het Spel Der Tronen

George R. R. Martin

(Lied van IJs en Vuur #1)

Het Spel Der Tronen of Het Lied van Ijs en Vuur is een epische saga die begint met het boek Het Spel Der Tronen. Deze serie is, zeer terecht, beschouwd als eens van de beste.

Martin schrijft met flair. Het is een grote schaakspel verspreid over de verschillende continenten, de schaakstukken zijn heren, klootzakken, ridders, tovenaars, dames en kinderen. Wat erg opvalt in deze reeks is Martin's voorliefde voor het vermoorden van de belangrijkste karakters. Dat klopt. Geen personage is veilig voor de strop van de auteur. Ondanks de teloorgang van belangrijke personages, blijven de plot lijnen sterker dan ooit.

#3

De Naam van de Wind

Patrick Rothfuss

(De Kronieken van Kvothe #1)

Deel 1 van De Kronieken van Kvothe. Het boek vertelt het levensverhaal van de charismatische en begaafde Kvothe, uit zijn eigen mond. Zo onthult hij de man achter de legende een klassieke en onvergetelijke held die de lezer vanaf de eerste pagina weet te boeien. De Naam van de Wind is een debuut van een klasse zoals men zelden ziet in de epische fantasy. Rothfuss vertelt het verhaal van Kvothe in de beeldende stijl en met het gevoel voor detail die doet denken aan Tolkien en Robin Hobb, en met de verhalende kracht van Robert Jordan.

#4

Het Oog van de Wereld

Robert Jordan

(Het Rad des Tijds #1)

Het Oog van de Wereld is het eerste boek uit de de grootse fantasy-sage het Rad des Tijds. Deze serie vertelt het verhaal van vijf jonge mensen uit het vredige dorpje Emondsveld dat wordt aangevallen door een wrede troep van Trolloks

Het Oog van de Wereld is het boeiende begin van een 14-delige epos. Door de verschillende verhaallijnen kan het soms verwarrend zijn om te lezen, echter worden constant nieuwe spanningselementen toegevoegd waardoor het nooit saai wordt.

#5

Het Laatste Rijk

Brandon Sanderson

(Mistborn #1)

Wat gebeurt er als de slechterik heeft gewonnen? Al 1000 jaar regent het as, groeien bloemen niet meer, is groen gras een vreemd idee en 's nachts wordt het land in een dikke mist gehuld. Het volk, de Skaa, worden behandeld als slaven door de onsterfelijke Opperheer. Hier begint het verhaal. Het Laatste Rijk (of Mistborn) staat bekend om zijn fantastische magie systeem en uniek, spannend, verhaallijn.

Briljante epische fantasy“ - SF Revu

#6

De scherpschutter

Stephen King

(De Donkeren Toren #1)

De man in het zwart vluchtte door de woestijn en de schutter volgde hem. Zo begint dit magnum opus over Roland Deschain, scherpschutter, avonturier en vogelvrijverklaarde. Zijn doel is het stoppen van de Scharlaken Koning, die de Donkere Toren, en daarmee het multiversum, wil vernietigen.

#7

Prins der Wrake

Mark Lawrence

(The Broken Empire #1)

Op veertienjarige leeftijd moet prins Jorg van Ancrath hulpeloos toezien hoe zijn moeder en broertje op gruwelijke wijze worden vermoord. Als Jorg zijn vader opzoekt om genoegdoening te eisen blijkt, hoe verbijsterend dat ook is, dat deze nauwelijks is geraakt door de moord op zijn vrouw en kind. Al wat voor hem belangrijk is, is de bewaking van de handelsroutes tussen zijn grondgebied en de streek waar de moordenaar, Graaf Renar, heer en meester is.

#8

Het zwaard van de waarheid

Terry Goodkind

(De Wetten van de Magie #1)

Sinds de splitsing van het land in drie afzonderlijke naties is Westland verschoond gebleven van de smet van tovenarij. Tot op een kwade dag de vondst van het verminkte lichaam van de vader van Richard Cypher het begin inluidt van een eeuwenoude voorspelling. Nu is onherroepelijk de tijd gekomen om te aanvaarden dat magie in al haar vormen hoort bij Westland en zijn volk...

#9

De leugens van Locke Lamora

Scott Lynch

(Kronieken van Locke Lamora #1)

Locke Lamora, dief en levensgenieter, is de leider van het kleinste dievengilde van Camorr, in dienst van Capa Barsavi, het criminele meesterbrein dat de stad regeert. Hij is een van de slechtste zwaard-vechters van het land, maar zijn messcherpe verstand en vlotte babbel redden hem uit elke onaangename situatie. Samen met zijn bende medezwendelaars leidt hij een aangenaam bestaan in Camorr en wordt hij wijd en zijd gevreesd als de Doorn van Camorn.

Dan verschijnt de Grijze Koning op het toneel. Niemand weet wie hij is, maar hij bedreigt de macht van Capa. Al snel beginnen er doden te vallen en dreigt er een oorlog tussen de Grijze Koning en Capa. Locke krijgt een voorstel dat hem in een heel lasting parket brengt, terwijl hij juist van plan is de meest gewaagde zwendel uit zijn carri uit te voeren.

#10

De Tuinen van de Maan

Steven Erikson

(Spel der Goden #1)

Sinds Tolkien was fantasy zelden revolutonair, meer een herinterpretatie van het originele werk van Tolkien. Voor deze saga van Erikson genaamd het Spel Der Goden kan ik eerlijk zeggen dat het revolutonair is. Deze saga combineert zowel de militaire en epische fantasie in een heerlijke mix. Brilliant proza, epische verhaallijnen, zanderig realisme, fascinerende mix van grijze tekens, Erickson combineert het beste van George R. Martin met het epische karakter van de Griekse klassieken.

#11

Harry Potter en de Steen der Wijzen

J. K. Rowling

(Harry Potter #1)

Harry Potter. Welke fantasy fan heeft deze reeks nou niet gelezen? Harry Potter heeft miljoenen mensen met het fantasy-genre geintroduceerd. Een plot dat veel mensen aanspreekt (Een buitenbeentje met magische krachten die naar een nieuwe school gaat en erbij probeert te horen) , Harry Potter is leuk om te lezen. De boeken beginnen iets luchtig maar na boek 5 wordt de serie donkerder en heeft een meer "volwassen" element. Hoewel Harry Potter enorm verschilt van de klassieke fantasy die de meeste mensen gewend zijn is het een waardevolle aanwinst in het fantasy-genre.

#12

De kleur van toverij

Terry Pratchett

(Schijfwereldreeks #1)

'Word jij dan niet bang als je hoog bent?’ vroeg Rinzwind. ‘Nee,’ zei Tweebloesem. ‘Waarom zou ik? Je bent net zo dood na een val vanaf honderd meter als na een van vierduizend vadem, zeg ik altijd maar.’ Rinzwind zag daar de logica niet van. Het ging niet om het vallen als zodanig, het was het neerkomen…

#13

De macht van het zwaard

Joe Abercrombie

(De Eerste Wet Trilogie)

Abercrombie schrijft Fantasy als geen ander. Hij neemt de klassieke conventies maar maakt er iets totaal nieuws van.

Dit is het verhaal van de beruchte Logen Negenvinger, de Held van de Unie, aan wiens geluk eindelijk een einde lijkt te komen. Hij verlangt naar rust, maar moet in plaats daarvan voortdurend vechten voor zijn leven.

#14

The Way of Kings

Brandon Sanderson

(The Stormlight Archive #1)

Engelstalig

De boeken in The Stormlicht Archive kan je na het lezen gebruiken als deurstop. Het eerste werk in deze saga The Way of Kings bestaat namelijk al uit 75 hoofdstukken verdeeld in 1000 pagina's en Sanderson heeft plannen voor totaal 10 boeken. Behoorlijk episch.

Hierdoor kan het een klus zijn om er in te komen maar blijf vooral lezen want je wordt beloond door prachtige actie scenes, gevarieerde karakters van slaven tot generalen en een prachtig magië systeem zoals je kan verwachten van Sanderson.

Niets gevonden?

Wij hebben nog 320 boeken die jij misschien leuk vind. Neem een kijkje bij onze andere Fantasy Lijsten.

Suggesties?

Ontbreekt er iets in deze lijst of heb je een andere suggestie? Stuur ons een bericht!