Fantasy LijstenBeste FantasyFAQ

Top 10 losstaande Fantasy Boeken

Bindingsangst of staat je boekenkast te vol? Dit zijn de beste fantasy boeken die niet deel zijn van een langere serie. Hier kun je dus direct induiken en van genieten zonder te wachten op een vervolg! Wel staan er boeken in deze lijst die deel zijn van een grotere wereld zoals De Hobbit.

Totaal 10 boeken in deze lijst van 10 verschillende auteurs. Ongeveer ~7180 keer gelezen. Laatst gewijzigd: 17 mei. 2023.

#1

Jonathan Strange & Mr Norell

Susanna Clarke

Wat zou er gebeuren als je Tolkien, Dickens en Jane Austin in n kamer opsluit? Nou, Sussanna Clarke's meesterwerk Jonathan Strange & Mr. Norell natuurlijk! Evenals de Victoriaanse tijdperk waarin het boek zich afspeelt loopt het verhaal door op een rustig tempo. Maar de vrolijke wandeling van het verhaal wordt abrupt verstoord door twee waanzinige magirs. Fantastisch geschreven, donker en vol met prachtige mysteries. Dit meesterwerk van Sussanna Clarke verdient te worden gelezen door elke fantasy liefhebber.

Jonathan Strange & Mr Norell is het verhaal van twee Engelse magirs in een wereld waarin magie alleen bestaat in de geschiedenis boeken. Zoals eerder gezegd speelt het verhaal zich nogal langzaam af - langdradig - , en is het anders geschreven dan de Robert Jordan-achtige fantasy boeken maar een waardevolle aanwinst voor het fantasy genre.

”Jonathan Strange & Mr. Norrell is een sublieme geschreven en meeslepende, historische roman over magie en verbeelding, vriendschap en verraad, en zal iedere lezer van de eerste tot de laatste pagina betoveren.“ - ONBEKEND

#2

Elantris

Brandon Sanderson

Elantris is een van de beste losstaande fantasy werken. Dit debuut van Sanderson sleept je mee met de vervloekte goden van Elantris in een wereld van religieuze fanatici, en een kroonprinses die op zichzelf kan staan.

#3

De muziek van de stilte

Patrick Rothfuss

De Universiteit, een beroemd bastion van kennis, trekt de knapste koppen aan om de mysteries te ontrafelen van verlichte wetenschappen als alchemie. Diep onder de bedrijvige zalen ligt een complex van verlaten kamers en oude gangen. In het hart van dat labyrint woont Auri.

#4

Ontworteld

Naomi Novik

Ontworteld is het verhaal over een volk dat vertrouwt op een kille tovenaar als beschermer tegen het gevaarlijke Woud. Maar deze man vraagt een enorme prijs: een jonge vrouw die hem tien jaar moet dienen, een lot haast net zo verschrikkelijk als in het Woud terechtkomen.

#5

De Hobbit

J. R. R. Tolkien

J.R.R Tolkien's meesterwerk is geschreven als kinderboek maar ook zeer geliefd onder de oudere fantasy lezers. Dit verhaal vertelt de voorgeschiedenis van In de Ban van de Ring door de ogen van de Hobbit Bilbo Balings die samen met de tovenaar Gandalf en dertien Dwergen een schat terug gaan stelen van de draak Smaug.

Een fantastisch verhaal voor jong en oud. Het boek kan zowel voor (aanrader) als na In de Ban van de Ring gelezen worden.

#6

Amerikaanse goden

Neil Gaiman

Na drie jaar in de gevangenis kijkt Shadow uit naar de hereniging met Laura, zijn grote liefde. Maar vlak voor hun weerzien komt Laura om bij een auto-ongeluk. Shadow heeft nu niets meer om voor te leven en op goed geluk accepteert hij een baan van de raadselachtige Mr. Wednesday, die meer over hem lijkt te weten dan hijzelf.

#7

Tigana

Guy Gavriel Kay

In Tigana hebben het verdriet en de woede van Brandin de Tiran na het sneuvelen van zijn zoon in een veldslag grote gevolgen: omdat de welp dood is, moet de zon van morgen bloed zien. Zijn wraak treft vooral de vredige provincie Valentin; haar steden worden met de grond gelijk gemaakt en, erger nog, haar naam wordt uit het geheugen der mensen gewist. In die tijd van onderdruk en duisternis gloort echter hoop, een sprankje, een waakvlam. Die hoop gaat schuil in het verloren lied van Avalle, bij toeval opgepikt door de minstreel Devin die meteen beseft wat zijn levenspad, zijn lotsbestemming is. Hetzelfde geldt, maar dan op een andere manier, voor Alessan bar Valentin, Prins van Tigana. Maar de tijd dringt, de vernielende machinaties van een tiranniek bewind draaien door...

#8

Het oneindige verhaal

Michael Ende

Dit is het beroemde verhaal over Bastiaan, die zich met het gestolen boek Het oneindige verhaal op de zolder van zijn school verstopt. Ieder uur raakt Bastiaan meer betrokken bij het verhaal en om twaalf uur 's nachts gaat hij zelfs het boek binnen omdat de koningin van het land Fantásië hem roept.

In 1982 verscheen Het oneindige verhaal voor het eerst in Nederland. Een jaar later werd het bekroond met de Zilveren Griffel. Het boek is inmiddels in vijfentwintig talen verschenen en behoort tot de absolute klassiekers van de jeugdliteratuur.

#9

De golem en de djinn

Helene Wecker

Het is 1899, de vooravond van de twintigste eeuw, en de stad New York is nog nooit zo fascinerend geweest. Chava is een golem, een door haar meester uit klei gemaakte vrouw. Ahmad is een djinn, een wezen van vuur, geboren in de Syrische woestijn. De golem en de djinn vertelt het onvergetelijke verhaal van twee bovennatuurlijke wezens die in 1899 afzonderlijk van elkaar in New York aankomen. Ze worstelen met het vinden van hun weg in de nieuwe, vreemde omgeving, maar een gedeeld lot brengt hen samen.

#10

Best Served Cold

Joe Abercrombie

Engelstalig

Best Served Cold is een duister en meeslepend verhaal dat zich afspeelt in het wervelende landschap van Styria tijdens de lente, een tijd die synoniem is met oorlog. Negentien jaren van bloedvergieten hebben het land verzwakt, terwijl de meedogenloze Grand Duke Orso verwikkeld is in een bittere strijd met de ruziënde League of Eight. Achter de schermen wordt een dodelijk spel gespeeld door bankiers, priesters en oudere, duistere machten die bepalen wie koning zal zijn.

In deze wereld van chaos en verraad volgen we Monza Murcatto, de meest gevreesde en beroemde huurling in dienst van Duke Orso. Haar overwinningen hebben haar populair gemaakt, misschien iets te populair voor de smaak van haar werkgever. Verraden, van een berg gegooid en voor dood achtergelaten, wordt Murcatto's beloning een gebroken lichaam en een brandende honger naar wraak. Met een onwaarschijnlijke verzameling bondgenoten, waaronder de minst betrouwbare dronkaard van Styria, de meest verraderlijke gifmenger, een massamoordenaar geobsedeerd door getallen en een Noorderling die gewoon het juiste wil doen, zet ze haar wraaktocht in gang tegenover de betere helft van de natie, allemaal terwijl de gevaarlijkste man ter wereld is uitgezonden om haar op te sporen en de klus te klaren die Duke Orso is begonnen.

Niets gevonden?

Wij hebben nog 324 boeken die jij misschien leuk vind. Neem een kijkje bij onze andere Fantasy Lijsten.

Suggesties?

Ontbreekt er iets in deze lijst of heb je een andere suggestie? Stuur ons een bericht!