Fantasy LijstenBeste FantasyFAQ

Fantasy Boeken met Sterke Vrouwelijke Personages

Wie zegt dat fantasy alleen maar draait om ridders, tovenaars en draken? Een nieuwe generatie schrijvers tilt het genre naar een hoger niveau met krachtige vrouwelijke personages die je zullen inspireren en verbazen. Van stoere krijgers tot slimme koninginnen, deze boeken bewijzen dat er niets heldhaftiger is dan een vrouw die haar eigen lot in handen neemt. Bereid je voor op een reis vol moed, doorzettingsvermogen en onverwachte wendingen. Dit zijn onze favoriete stoere vrouwelijke personages in fantasy boeken.

Totaal 12 boeken in deze lijst van 12 verschillende auteurs. Ongeveer ~10450 keer gelezen. Laatst gewijzigd: 30 mei. 2023.

#1

De gave van Katsa

Kristin Cashore

Katsa is sinds haar achtste in staat om een volwassen man met haar blote handen te doden. Ze is een Begaafde, een van de weinige mensen die geboren zijn met een bijzondere gave. Dat iemand een gave heeft, openbaart zich op zijn of haar twaalfde, als de Begaafde twee verschillende kleuren ogen krijgt

#2

De Glazen Troon

Sarah J. Maas

(Glazen troon #1)

Celaena wordt voor de keuze gesteld: óf haar leven slijten in de gevangenis, óf deelnemen aan een toernooi waarvan de winnaar de nieuwe kampioen van de koning wordt. Een voor een worden de deelnemers van het toernooi echter op gruwelijke wijze vermoord en al snel vecht Celaena niet alleen voor haar vrijheid, maar ook voor haar leven.

Hoewel deze serie zich vooral richt op jongeren wist De Glazen Troon serie mij erg te boeien vooral vanwege de stoere, vrouwelijke, hoofdpersonage Celaena. Ze is de meest gevreesde sluipmoordenaar van het rijk en niet je standaard goeierik maar een personage met fouten en een lust voor wraak.

#3

Het Laatste Rijk

Brandon Sanderson

(Mistborn #1)

Wat gebeurt er als de slechterik heeft gewonnen? Al 1000 jaar regent het as, groeien bloemen niet meer, is groen gras een vreemd idee en 's nachts wordt het land in een dikke mist gehuld. Het volk, de Skaa, worden behandeld als slaven door de onsterfelijke Opperheer. Hier begint het verhaal. Het Laatste Rijk (of Mistborn) staat bekend om zijn fantastische magie systeem en uniek, spannend, verhaallijn.

Briljante epische fantasy“ - SF Revu

#4

Stad van beenderen

Cassandra Clare

(Kronieken van de Onderwereld #1)

Verlies jezelf in de nevelige steegjes van New York, waar het bovennatuurlijke en het alledaagse ineenstrijken in Cassandra Clare's Stad van beenderen. Volg het onvoorstelbare avontuur van Clary Fray, een onopvallend tienermeisje wiens leven een dramatische wending neemt als ze ontdekt dat ze deel uitmaakt van een oude bloedlijn van Schaduwjagers, strijders in een verborgen wereld van demonen en magie. Terwijl Clary zich een weg baant door een onbekende wereld van betovering en gevaar, ontvouwt zich een verhaal van vriendschap, liefde en opoffering. Een betoverende leeservaring die ons eraan herinnert dat niets is wat het lijkt en dat de grenzen tussen goed en kwaad vaak verwarrend kunnen zijn.

#5

Het Spel Der Tronen

George R. R. Martin

(Lied van IJs en Vuur #1)

Deze schitterende serie genaamd Het Lied van IJs en Vuur en begint met Het Spel Der Tronen. Wat kan ik zeggen over deze serie anders dan LEES HET! Het is (terecht) beschouwd als de beste fantasy-serie. Zelfs voor de immense populariteit van de tv-serie Game of Thrones. Martin schrijft met flair. Het is een grote schaakspel verspreid over de verschillende continenten, de schaakstukken zijn heren, klootzakken, ridders, tovenaars, dames en kinderen. Wat erg opvalt in deze reeks is Martin's voorliefde voor het vermoorden van de belangrijkste karakters. Dat klopt. Geen personage is veilig voor de strop van de auteur. Ondanks de teloorgang van belangrijke personages, blijven de plot lijnen sterker dan ooit.

”Fantasy-literatoren schrokken nimmer terug voor de nodige grandeur, maar de duizelingwekkende omvang van dit epos heeft collega-auteurs al doen hoofdschudden“ - THE GUARDIAN

#6

De Hongerspelen

Suzanne Collins

Het verhaal speelt zich af in de toekomst. Na een burgeroorlog is van Noord-Amerika het land Panem overgebleven, bestaande uit het welvarende Capitool met twaalf daaraan ondergeschikte districten, waarin veel armoede en onvrijheid heersen. In de jaarlijkse Hongerspelen moeten 24 kinderen, uit elk district een jongen en een meisje, strijden op leven en dood in een ‘Big Brother’-omgeving.

#7

Het Gouden Kompas

Philip Pullman

Stap binnen in een wereld waarin de ziel zich buiten het lichaam manifesteert als een dierlijke metgezel, bekend als een daemon, in Philip Pullman's Het Gouden Kompas. Volg het heldhaftige meisje Lyra Belacqua op haar onverschrokken reis door een wonderbaarlijk en soms angstaanjagend universum. Gewapend met alleen haar scherpe verstand en een mysterieus kompas dat de waarheid onthult, gaat Lyra de strijd aan met duistere krachten en ontrafelt ze geheimen die het weefsel van haar wereld bedreigen. Pullman weeft een verhaal van avontuur en zelfontdekking, waarin wetenschap, religie en magie naast elkaar bestaan, en biedt een meeslepende leeservaring die de grenzen van de verbeelding tart.

#8

Truthwitch

Susan Dennard

Engelstalig

Iedereen wordt geboren met een witchery een magische vaardigheid die je onderscheidt van anderen. Nu de 20 jarige wapenstilstand in een eeuwenoude oorlog tot een einde komt komt de balans van macht op de schouders te vallen van een mythisch paar genaamd de Cahr Awen.

#9

Vampire Academy

Richelle Mead

#10

Onder de maan

Patricia Briggs

Mercy Thompson wil gewoon een normaal leven leiden, met haar eigen garagebedrijf, haar kat en haar vrienden om haar heen. Maar als je zelf de vorm van een coyote kunt aannemen, je buurman een weerwolf is, en je onder je vrienden ook vampieren en fae kunt rekenen, is 'normaal' soms ver te zoeken.

#11

Nevelen van Avalon

Marion Zimmer Bradley

(Avalon #1)

Duik diep in de mistige, magische wereld van Avalon, waar de vrouwen de echte helden zijn. Marion Zimmer Bradley's meesterwerk biedt een verfrissend, vrouwelijk perspectief op de legende van Koning Arthur. Het verhaal wordt verteld door vier vrouwen die cruciaal zijn voor de legende: Gwenhwyfar, Arthur's vrouw; Igraine, zijn moeder; Viviane, de Vrouwe van het Meer, Hogepriesteres van Avalon; en Morgaine, zijn zus en minnares, erfgename van Avalon.

In dit verhaal wordt de heldhaftige mythe van Arthur opnieuw verbeeld door de levens, visies en percepties van deze vrouwen. In dit epische hervertellen van de legende speelt Morgaine een cruciale rol in zowel de kroning als de vernietiging van Arthur. Het boek presenteert een diepgaand conflict tussen het christendom en de oude religie van Avalon, waarbij de volgelingen van de Godin geloven dat vrouwen goed zijn en de leiders van de landen zouden moeten zijn. Dit contrast met de traditionele Christelijke overtuiging waarin vrouwen als zondaars worden gezien. De lezer wordt meegenomen op een reis door deze wereld van mystiek en magie, waar de vrouwen de kracht en macht hebben om hun mannen te beheersen en waar ze worden geportretteerd als de echte helden boven de sterke en moedige ridders.

#12

Sasha

Joel Shepherd

Engelstalig

Sasha, een jonge prinses, keert haar koninklijke erfgoed de rug toe en kiest ervoor om in plaats van een leven in rijkdom te leiden, te trainen om een machtige krijger te worden. Ze vecht voor het welzijn van de mensen die haar vader bevelen. Haar voortreffelijke zwaardvechtkunsten verbazen iedereen die het ziet. Sasha is echter nog jong, ongetest in de strijd en wordt vaak geleid door haar opvliegende temperament. In de complexe wereld van loyaliteiten in Lenayin trekt haar opstandige koppigheid de verkeerde aandacht. Lenayin is een land dat bijna verdeeld is door zijn twee geloofsovertuigingen: de Verenthane van de heersende klassen en de heidense Goeren-yai, onder wie Sasha nu leeft. De Goeren-yai aanbidden zwaardvechten en eer en beginnen Sasha te zien als de grote geest, de Synnich, die hen zal verenigen. Maar Sasha is nog steeds op zoek naar wat ze gelooft en moet zorgvuldig haar kant kiezen. Wanneer de Udalyn-mensen, het symbool van de Goeren-yai-trots en moed, worden aangevallen, zal Sasha haar moment van beproeving ondergaan. Hoe zal ze handelen? Is ze klaar om te leiden? Kan ze de redder zijn die ze nodig hebben?

Niets gevonden?

Wij hebben nog 322 boeken die jij misschien leuk vind. Neem een kijkje bij onze andere Fantasy Lijsten.

Suggesties?

Ontbreekt er iets in deze lijst of heb je een andere suggestie? Stuur ons een bericht!