Fantasy LijstenBeste FantasyFAQ

Fantasy Boeken voor Volwassen Lezers

De beste Fantasy Boeken voor Volwassenen. Deze boeken bevat (meer) donkere themas en/of grafische omschrijvingen van geweld en sex dan onze normale Beste Fantasy Boeken lijst.

Zie ook onze andere lijsten:

Totaal 16 boeken in deze lijst van 15 verschillende auteurs. Ongeveer ~37620 keer gelezen. Laatst gewijzigd: 30 mei. 2023.

#1

Het Spel Der Tronen

George R. R. Martin

(Lied van IJs en Vuur #1)

Deze schitterende serie genaamd Het Lied van IJs en Vuur en begint met Het Spel Der Tronen. Wat kan ik zeggen over deze serie anders dan LEES HET! Het is (terecht) beschouwd als de beste fantasy-serie. Zelfs voor de immense populariteit van de tv-serie Game of Thrones. Martin schrijft met flair. Het is een grote schaakspel verspreid over de verschillende continenten, de schaakstukken zijn heren, klootzakken, ridders, tovenaars, dames en kinderen. Wat erg opvalt in deze reeks is Martin's voorliefde voor het vermoorden van de belangrijkste karakters. Dat klopt. Geen personage is veilig voor de strop van de auteur. Ondanks de teloorgang van belangrijke personages, blijven de plot lijnen sterker dan ooit.

”Fantasy-literatoren schrokken nimmer terug voor de nodige grandeur, maar de duizelingwekkende omvang van dit epos heeft collega-auteurs al doen hoofdschudden“ - THE GUARDIAN

#2

De Naam van de Wind

Patrick Rothfuss

(De Kronieken van Kvothe #1)

Het boek vertelt het levensverhaal van de charismatische en begaafde Kvothe, uit zijn eigen mond. Zo onthult hij de man achter de legende, een klassieke en onvergetelijke held, die de lezer vanaf de eerste pagina weet te boeien. De Naam van de Wind is een debuut van een klasse zoals men zelden ziet in de epische fantasy. Rothfuss vertelt het verhaal van Kvothe in de beeldende stijl en met het gevoel voor detail die doet denken aan Tolkien en Robin Hobb, en met de verhalende kracht van Robert Jordan.

”Een wonderbaarlijk boek van een wonderbaarlijk schrijver“ - TAD WILLIAMS

#3

De macht van het zwaard

Joe Abercrombie

(De Eerste Wet Trilogie)

Laat je meevoeren naar de brute en bloederige wereld van Abercrombie's fantasie. In dit meeslepende epos is de macht van het zwaard oppermachtig, waarbij krijgers vechten voor eer, glorie en overleving. Dit is een wereld waar trouw wordt getest, vriendschappen worden gebroken en waar de dood altijd op de loer ligt. Bereid je voor op een achtbaanrit van actie en intrige, waarin niets is wat het lijkt.

#4

Prins der Wrake

Mark Lawrence

(The Broken Empire #1)

Op veertienjarige leeftijd moet prins Jorg van Ancrath hulpeloos toezien hoe zijn moeder en broertje op gruwelijke wijze worden vermoord. Als Jorg zijn vader opzoekt om genoegdoening te eisen blijkt, hoe verbijsterend dat ook is, dat deze nauwelijks is geraakt door de moord op zijn vrouw en kind. Al wat voor hem belangrijk is, is de bewaking van de handelsroutes tussen zijn grondgebied en de streek waar de moordenaar, Graaf Renar, heer en meester is.

#5

De Tuinen van de Maan

Steven Erikson

(Spel der Goden #1)

Sinds Tolkien was fantasy zelden revolutonair, meer een herinterpretatie van het originele werk van Tolkien. Voor deze saga van Erikson genaamd het Spel Der Goden kan ik eerlijk zeggen dat het revolutonair is. Deze saga combineert zowel de militaire en epische fantasie in een heerlijke mix. Brilliant proza, epische verhaallijnen, zanderig realisme, fascinerende mix van grijze tekens, Erickson combineert het beste van George R. Martin met het epische karakter van de Griekse klassieken.

#6

The Way of Kings

Brandon Sanderson

(The Stormlight Archive #1)

Engelstalig

In het verre continent Roshar zijn de bewoners onwillig om te geloven dat een nieuwe Desolation, een cataclysmische gebeurtenis die de mensheid tot een neolithisch stadium terugbrengt, op het punt staat plaats te vinden. Echter, een groep uiteenlopende personages, van verschillende sociale rangen en landen, ontwikkelen de gave om stormlicht te kanaliseren, een soort stralende energie, waardoor ze magie kunnen uitvoeren. Ze worden langzaam samengebracht op de Shattered Plains, waar de machtigste natie op Roshar, Alethkar, verwikkeld is in een langdurige oorlog met het mysterieuze volk van Parshendi. Elk personage worstelt met hun eigen uitdagingen terwijl ze worden getrokken in een grotere, wereldschokkende gebeurtenis die ze proberen te voorkomen.

#7

De leugens van Locke Lamora

Scott Lynch

(Kronieken van Locke Lamora #1)

Locke Lamora, dief en levensgenieter, is de leider van het kleinste dievengilde van Camorr, in dienst van Capa Barsavi, het criminele meesterbrein dat de stad regeert. Hij is een van de slechtste zwaard-vechters van het land, maar zijn messcherpe verstand en vlotte babbel redden hem uit elke onaangename situatie. Samen met zijn bende medezwendelaars leidt hij een aangenaam bestaan in Camorr en wordt hij wijd en zijd gevreesd als de Doorn van Camorn.

Dan verschijnt de Grijze Koning op het toneel. Niemand weet wie hij is, maar hij bedreigt de macht van Capa. Al snel beginnen er doden te vallen en dreigt er een oorlog tussen de Grijze Koning en Capa. Locke krijgt een voorstel dat hem in een heel lasting parket brengt, terwijl hij juist van plan is de meest gewaagde zwendel uit zijn carri uit te voeren.

#8

De Weg Van Schaduw

Brent Weeks

(Engelen van de Nacht #1)

Voor Durzo Blint is moord een kunst – en hij is de meest getalenteerde kunstenaar van de stad.

#9

De Getekende

Peter V. Brett

De elfjarige Arlen woont met zijn ouders op een kleine boerderij, een halve dag rijden van het afgelegen dorpje Tibbet's Brook. Elke avond als het donker wordt rijst er een vreemde mist op, die nachtmerries met zich meebrengt. Ieder die het donker trotseert staat een gruwelijke dood te wachten. Want in de mist leven demonen die niet met wapens te bestrijden zijn. Er zit niets anders op dan je 's nachts te verschuilen achter magische formules en hopen dat ze houden tot de zon opkomt.Als Arlens leven uiteenvalt door de demonenpest, ziet hij dat het vooral de angst is die de mensen in hun grip houdt, meer nog dan de demonen in de mist. Hij trekt de wereld in, vastberaden om de mensheid te bevrijden.

#10

De scherpschutter

Stephen King

(De Donkeren Toren #1)

De man in het zwart vluchtte door de woestijn en de schutter volgde hem. Zo begint dit magnum opus over Roland Deschain, scherpschutter, avonturier en vogelvrijverklaarde. Zijn doel is het stoppen van de Scharlaken Koning, die de Donkere Toren, en daarmee het multiversum, wil vernietigen.

#11

De laatste wens

Andrzej Sapkowski

De unieke setting en de fantastische protagonist, Geralt of Rivia, inspireerde de immens populaire videogame serie The Witcher. Een geslepen magiër met als enige doel monsters vernietigen die zijn wereld terroriseren. Maar niet alles wat monsterlijk oogt is slecht. En niet elke schoonheid is goed. Maar elk sprookje bevat een kern van waarheid.

#12

Jonathan Strange & Mr Norell

Susanna Clarke

Wat zou er gebeuren als je Tolkien, Dickens en Jane Austin in n kamer opsluit? Nou, Sussanna Clarke's meesterwerk Jonathan Strange & Mr. Norell natuurlijk! Evenals de Victoriaanse tijdperk waarin het boek zich afspeelt loopt het verhaal door op een rustig tempo. Maar de vrolijke wandeling van het verhaal wordt abrupt verstoord door twee waanzinige magirs. Fantastisch geschreven, donker en vol met prachtige mysteries. Dit meesterwerk van Sussanna Clarke verdient te worden gelezen door elke fantasy liefhebber.

Jonathan Strange & Mr Norell is het verhaal van twee Engelse magirs in een wereld waarin magie alleen bestaat in de geschiedenis boeken. Zoals eerder gezegd speelt het verhaal zich nogal langzaam af - langdradig - , en is het anders geschreven dan de Robert Jordan-achtige fantasy boeken maar een waardevolle aanwinst voor het fantasy genre.

”Jonathan Strange & Mr. Norrell is een sublieme geschreven en meeslepende, historische roman over magie en verbeelding, vriendschap en verraad, en zal iedere lezer van de eerste tot de laatste pagina betoveren.“ - ONBEKEND

#13

The Dragon's Path

Daniel Abraham

(The Dagger and the Coin #1)

Engelstalig

Het boek volgt het pad van vier verschillende personages. Alita was opgevoed door haar vader, een bankier in de vrije stad Vanai. Marcus Wester, een oorlogsheld die in een huurling is veranderd, wil gewoon met pensioen gaan. Cithrin bel Sarcour, een wees die door een bank wordt opgevoed, vindt zichzelf de enige overlevende van Vanai na een militaire belegering. Geder Palliako, een minderjarige zoon van een minderjarige edelman, trekt de aandacht van de priesteressen van de spinnengodin na een onverwachte militaire overwinning.

#14

Hoop en rood

Kelley Skovron

(Het keizerrijk der stormen #1)

Het avontuur begint in 'Hoop en Rood', het eerste deel van Kelley J. Skovron's spannende fantasy-trilogie Het Keizerrijk der Stormen. Twee jonge mensen uit verschillende culturen vinden een gemeenschappelijk doel in een gebroken keizerrijk verspreid over wilde zeeën. 'Hoop' is de enige overlevende van haar dorp na een aanval van mystieke biomancers, terwijl 'Rood' opgroeit als dief en zwendelaar in de criminele onderwereld. Hun paden kruisen wanneer een bendeleider een deal sluit met de biomancers, wat leidt tot een botsing van werelden en lotsbestemmingen?.

#15

De Fevre Dream

George R. R. Martin

Een betoverende kruising tussen historische fictie en vampierhorror. Het verhaal baant zich een weg door het 19e-eeuwse Mississippi-riviervaart, waarin we de trotse stoombootkapitein Abner Marsh volgen. Een onweerstaanbaar aanbod van de mysterieuze Joshua York kan Marsh's droom om het snelste stoomschip op de rivier te besturen, werkelijkheid maken.

De droom verandert al snel in een nachtmerrie wanneer Marsh de waarheid ontdekt over York en zijn vreemde gezelschap - ze zijn vampiers, gevangen in een eeuwenoude strijd. York heeft een nobel doel: hij wil zijn soort bevrijden van hun bloeddorst. Maar zijn nobele streven wordt bedreigd door degenen die zich vastklampen aan de oude, bloedige manieren. Fevre Dream belicht de vampiermythe op een fascinerende manier en werpt een schokkend licht op de gruwelijke werkelijkheid van de antebellum zuidelijke samenleving. Het is een ontroerend en tegelijkertijd angstaanjagend meesterwerk dat de grenzen van het fantasygenre verlegt.

#16

De Schreeuw van de Griffioen

F.P.G. Camerman

(De Verloren Stammen van Aden #1)

In een tijd van chaos en oorlog is er één jongeman die zich onderscheidt van de rest. Zijn hart ligt bij de muziek, maar zijn lot leidt hem naar het slagveld. Tussen spionerende overlopers en neerbuigende hoofdmannen navigeert hij, terwijl een waanzinnig aanvalsplan ontstaat uit een hopeloze situatie. Ondertussen ontrafelen anderen de raadselachtige plannen van de goden en worden ze geconfronteerd met visioenen van een door mensen verlaten land.

Voor de liefhebbers van historische fantasie, is dit boek een schat die wacht om ontdekt te worden. Met zijn rijke historische details en zijn complexe personages, biedt het een diepgaande duik in de wereld van de Kelten tijdens de Romeinse invasie. Bereid je voor om te worden meegesleept door een verhaal dat zowel meeslepend als ontroerend is, en dat je tot de laatste bladzijde in zijn greep zal houden.

Niets gevonden?

Wij hebben nog 318 boeken die jij misschien leuk vind. Neem een kijkje bij onze andere Fantasy Lijsten.

Suggesties?

Ontbreekt er iets in deze lijst of heb je een andere suggestie? Stuur ons een bericht!