Fantasy LijstenBeste FantasyFAQ

Fantasy Boeken voor Harry Potter Fans

Fantasy en avontuur boeken speciaal uitgezocht voor lezers en liefhebbers van Harry Potter. Dit zijn vergelijkbare werelden en werelden vol met magie en/of spanning.

Harry Potter Boeken gelezen?

Heb jij alles uit de Harry Potter wereld gelezen van de Steen der Wijze tot Fabeldieren en Waar Ze Te Vinden en weet je niet wat je verder moet lezen? Dit zijn onze tips voor fantasy boeken speciaal voor jou.

Totaal 12 boeken in deze lijst van 12 verschillende auteurs. Ongeveer ~21140 keer gelezen. Laatst gewijzigd: 17 mei. 2023.

#1

De bliksemdief

Rick Riordan

(Percy Jackson en de Olympiers #1)

Duik in de wereld van Griekse mythologie zoals je die nog nooit eerder hebt ervaren in Rick Riordan's De bliksemdief. We volgen de jonge Percy Jackson, een schijnbaar normale jongen met leerproblemen en ADHD, wiens leven volledig verandert wanneer hij ontdekt dat hij de zoon is van de machtige zeegod Poseidon. Percy wordt snel in een wereld van halfgoden, monsters en goddelijke machtsstrijd getrokken. Wanneer Zeus' bliksemschicht wordt gestolen en Percy de hoofdverdachte is

#2

De Hongerspelen

Suzanne Collins

Het verhaal speelt zich af in de toekomst. Na een burgeroorlog is van Noord-Amerika het land Panem overgebleven, bestaande uit het welvarende Capitool met twaalf daaraan ondergeschikte districten, waarin veel armoede en onvrijheid heersen. In de jaarlijkse Hongerspelen moeten 24 kinderen, uit elk district een jongen en een meisje, strijden op leven en dood in een ‘Big Brother’-omgeving.

#3

Eragon

Christopher Paolini

(Het Erfgoed #1)

Eragon is het eerste deel van de serie Het Erfgoed. Eragon Koop bijt op een dag een vreemde blauwe steen. Al gauw blijkt dat deze steen een drakenei is. Door de vondst verandert er veel in Alagaesia en is het aan Eragon, de nieuwe (draken) Rijder, om Alagaesia te redden van de kwade koning Galbatorix.

Een leuk geschreven boek met alles erin wat ieder kind leukt Koop bijt. Van draken tot kwade koningen en van dwergen tot magie. Een zeer goede introductie in de wereld van fantasy.

#4

De Hobbit

J. R. R. Tolkien

J.R.R Tolkien's meesterwerk is geschreven als kinderboek maar ook zeer geliefd onder de oudere fantasy lezers. Dit verhaal vertelt de voorgeschiedenis van In de Ban van de Ring door de ogen van de Hobbit Bilbo Balings die samen met de tovenaar Gandalf en dertien Dwergen een schat terug gaan stelen van de draak Smaug.

Een fantastisch verhaal voor jong en oud. Het boek kan zowel voor (aanrader) als na In de Ban van de Ring gelezen worden.

#5

Artemis Fowl

Eoin Colfer

(Artemis Fowl #1)

Het betoverende begin van een bestseller serie, waarin een 12-jarige miljonair en crimineel meesterbrein de wereld van de feeën binnenvalt om hun goud te bemachtigen. Ondanks zijn duistere motieven, is er genoeg goed in Artemis om de lezers voor hem te laten juichen. Het verhaal barst van de actie, vooral tegen het einde, en is doordrenkt met slimme humor en complexe personages, waardoor het een geweldige keuze is voor zowel volwassen als jonge fantasyliefhebbers.

Artemis Fowl is uitgerust met een briljant verstand en geavanceerde computertechnologie, en hij ontcijfert het heilige boek van de feeën dat al hun geheimen bevat. Met deze kennis beraamt hij een sluw plan om de feeën hun goud te laten opgeven. Maar de feeën, met hun magie en geavanceerde wapens, zijn niet zo gemakkelijk te verslaan. Het boek ontvouwt zich voornamelijk in één magische avond, waarbij de tijd stil lijkt te staan en de lezers op het puntje van hun stoel zullen zitten, afwachtend of Artemis echt een stap voor is op de feeën, of dat hij uiteindelijk toch in over zijn hoofd is.

#6

Stad van beenderen

Cassandra Clare

(Kronieken van de Onderwereld #1)

Verlies jezelf in de nevelige steegjes van New York, waar het bovennatuurlijke en het alledaagse ineenstrijken in Cassandra Clare's Stad van beenderen. Volg het onvoorstelbare avontuur van Clary Fray, een onopvallend tienermeisje wiens leven een dramatische wending neemt als ze ontdekt dat ze deel uitmaakt van een oude bloedlijn van Schaduwjagers, strijders in een verborgen wereld van demonen en magie. Terwijl Clary zich een weg baant door een onbekende wereld van betovering en gevaar, ontvouwt zich een verhaal van vriendschap, liefde en opoffering. Een betoverende leeservaring die ons eraan herinnert dat niets is wat het lijkt en dat de grenzen tussen goed en kwaad vaak verwarrend kunnen zijn.

#7

Hart Van Inkt

Cornelia Funke

(Inkt-trilogie #1)

Hart Van Inkt is een betoverend boek over boeken, waarin Cornelia Funke de lezer met kracht en flair meeneemt in een wereld waar de grens tussen boeken en de echte wereld vervaagt. De jonge hoofdpersoon Meggie, een fervent lezer, leeft samen met haar vader, een boekbinder, afgeschermd van de wereld na de mysterieuze verdwijning van haar moeder jaren eerder.

De rust wordt verstoord door de onheilspellende vreemdeling Dustfingers, en Meggie ontdekt geleidelijk dat een noodlottige voorleessessie uit het verleden de meedogenloze Capricorn heeft losgelaten. Deze kwaadaardige entiteit "zou een vogel aan een kat voeren... en het gillen en worstelen van het kleine wezen zou zo zoet als honing voor hem zijn".

Funke besteedt zorgvuldige aandacht aan haar verhaal en creëert in Meggie een standvastige heldin die, ondanks haar kinderlijke aard, werkt aan het beteugelen van het monster en het terugbrengen van haar moeder. Een complexe en meeslepende wereld, waar de grens tussen boeken en de echte wereld doorlaatbaar is en waar verhalen een tastbare kracht hebben. Dit is een echte traktatie voor iedereen die ooit verloren is geraakt in een boek.

#8

De gave van Katsa

Kristin Cashore

Katsa is sinds haar achtste in staat om een volwassen man met haar blote handen te doden. Ze is een Begaafde, een van de weinige mensen die geboren zijn met een bijzondere gave. Dat iemand een gave heeft, openbaart zich op zijn of haar twaalfde, als de Begaafde twee verschillende kleuren ogen krijgt

#9

De labyrintrenner

James Dashner

Stel je voor dat je ontwaakt in een wereld die je je niet kunt herinneren, omgeven door vreemden die in dezelfde situatie verkeren. Dit is het uitgangspunt van De Labyrintrenner, een meeslepende roman die het genre van de dystopische fantasy herdefinieert. Wanneer Thomas ontwaakt in de lift, weet hij alleen nog zijn naam. Hij wordt verwelkomd door een groep jongens die ook hun herinneringen kwijt zijn, midden in het Glade - een vredig gebied omringd door angstaanjagend hoge stenen muren en een steeds veranderend doolhof. En niemand heeft het doolhof ooit levend verlaten. Maar dan arriveert het ondenkbare: een meisje, het allereerste, met een angstaanjagende boodschap.

Het verhaal van De labyrintrenner sleept je mee op een razendsnelle rit vol spanning en mysterie. Met elementen van young adult, dystopie, sciencefiction, en avontuur, belooft dit boek je op het puntje van je stoel te houden. Een verhaal dat niet alleen om zijn intrigerende plot wordt gewaardeerd, maar ook om zijn ongewone en creatieve benadering van het genre. Het is een boek dat het lezen waard is voor degenen die hunkeren naar avontuur en het onbekende, naar een wereld waar overleven het enige doel is en waar de enige regel is om te blijven rennen.

#10

Ender's Game

Orson Scott Card

In een toekomst waarin de aarde meerdere keren is aangevallen door de 'Buggers', een insectachtig buitenaards ras, wordt Ender Wiggin op jonge leeftijd gerekruteerd door de Internationale Vloot om te trainen in de kunst van interstellaire oorlogsvoering. Ender blijkt een tactisch genie te zijn, maar de druk van zijn opleiding en de angst voor de dreigende Buggers zorgen voor een bijna ondraaglijke spanning.

Met zijn complexe verkenning van oorlogsethiek en de gevolgen van militaristisch machtsmisbruik heeft 'Ender's Game' een blijvende impact op het science fiction genre. Het boek vraagt ons niet alleen na te denken over wat we zouden doen om te overleven, maar ook tegen welke kosten. De meeslepende plot en diepgaande karakterontwikkeling maken het boek een onmisbaar onderdeel van elke sci-fi verzameling.

#11

De complete Kronieken van Narnia

C.S. Lewis

Door de decennia heen hebben De Kronieken van Narnia het fantasy genre overstegen om een onmisbaar onderdeel te worden van de klassieke literatuur. Elk van de zeven boeken is een meesterwerk dat de lezer meesleept naar een land waar magie de realiteit ontmoet, resulterend in een fictieve wereld die generaties lang heeft gefascineerd. De Kronieken van Narnia zijn klassiekers in zowel de kinder- als de fantasy literatuur, met een sterke en blijvende aanhang. Epische gevechten tussen goed en kwaad, fantastische wezens, verraad, heldendaden, en gewonnen en verloren vriendschappen komen allemaal samen in deze onvergetelijke wereld.

#12

Alice in Wonderland

Lewis Carroll

Reis door het konijnenhol en ontdek de wonderen van Wonderland in Lewis Carroll's tijdloze meesterwerk. Volg Alice op haar surrealistische avontuur, waarin ze bizarre wezens ontmoet en het opneemt tegen de wrede Hartenkoningin. Carroll's werk is een viering van de verbeelding, een droomachtige reis die zowel kinderen als volwassenen zal betoveren.

Niets gevonden?

Wij hebben nog 322 boeken die jij misschien leuk vind. Neem een kijkje bij onze andere Fantasy Lijsten.

Suggesties?

Ontbreekt er iets in deze lijst of heb je een andere suggestie? Stuur ons een bericht!