Fantasy LijstenBeste FantasyFAQ

Uitgevers, lezen jullie mee? Onze Engelstalige fantasy wensenlijst

Dit zijn onze favoriete Engelstalige fantasy boeken die nog niet naar het Nederlands vertaald zijn.

Totaal 12 boeken in deze lijst van 12 verschillende auteurs. Ongeveer ~2460 keer gelezen. Laatst gewijzigd: 18 mei. 2023.

#1

The Way of Kings

Brandon Sanderson

(The Stormlight Archive #1)

Engelstalig

In het verre continent Roshar zijn de bewoners onwillig om te geloven dat een nieuwe Desolation, een cataclysmische gebeurtenis die de mensheid tot een neolithisch stadium terugbrengt, op het punt staat plaats te vinden. Echter, een groep uiteenlopende personages, van verschillende sociale rangen en landen, ontwikkelen de gave om stormlicht te kanaliseren, een soort stralende energie, waardoor ze magie kunnen uitvoeren. Ze worden langzaam samengebracht op de Shattered Plains, waar de machtigste natie op Roshar, Alethkar, verwikkeld is in een langdurige oorlog met het mysterieuze volk van Parshendi. Elk personage worstelt met hun eigen uitdagingen terwijl ze worden getrokken in een grotere, wereldschokkende gebeurtenis die ze proberen te voorkomen.

#2

Rivers Of London

Ben Aaronovitch

(Rivers of London #1)

Engelstalig

Rivers of London van Ben Aaronovitch voert de lezer mee op een bijzondere reis door de straten van Londen, maar niet het Londen zoals we dat kennen. Het verhaal volgt Peter Grant, een jonge politieagent wiens leven een onverwachte wending neemt als hij de enige leerling wordt van een heuse tovenaar. In zijn nieuwe rol als tovenaarsleerling en detective, wordt Peter geconfronteerd met een wereld waarin de magie en het bovennatuurlijke verweven zijn met de dagelijkse realiteit.

Dit boek neemt de traditionele stadsfantasie en geeft het een unieke draai. Aaronovitch verweeft op meesterlijke wijze de rijke geschiedenis van Londen met een wereld vol geesten, goden en magie. Het resultaat is een spannend verhaal dat de lezer onderdompelt in een rijk en levendig universum, vol met memorabele personages en adembenemende avonturen. Met een vlotte pen, een flinke dosis Britse humor en een scherp oog voor detail, creëert Aaronovitch een wereld die zowel vertrouwd als volkomen nieuw aanvoelt.

#3

A Master of Djinn

P. Djèlí Clark

(Dead Djinn Universe #1)

Engelstalig

Dit meeslepende fantasyboek van P. Djèlí Clark neemt je mee naar het Caïro van 1912, waar een duistere kracht de stad bedreigt. Als lezer word je ondergedompeld in een kleurrijk en levendig decor, waarin de grenzen tussen werkelijkheid en fantasie vervagen.

Volg de avonturen van Fatma el-Sha'arawi, een getalenteerde agent van de Egyptische "Ministry of Alchemy, Enchantments and Supernatural Entities", terwijl zij geconfronteerd wordt met een reeks onopgeloste moorden die de stad in zijn greep houden. Gewapend met haar scherpzinnigheid, magische vaardigheden en een mysterieus boek van eeuwenoude spreuken, gaat Fatma op zoek naar de waarheid achter deze gruweldaden.

A Master of Djinn is een unieke mix van geschiedenis en mythologie, met een vleugje steampunk. Clark weeft moeiteloos elementen van het bovennatuurlijke en de oude Egyptische goden in het verhaal, waardoor een intrigerende en meeslepende wereld ontstaat. Dompel jezelf onder in de betoverende wereld en laat je meeslepen door dit unieke en meeslepende avontuur vol magie, mysterie en historische charme.

#4

Mexican Gothic

Silvia Moreno-Garcia

Engelstalig

Een onheilspellend gotisch horrorverhaal dat zich afspeelt in het Mexico van de jaren '50. De jonge socialite Noemí Taboada ontvangt een angstaanjagende brief van haar nicht Catalina, die beweert dat haar echtgenoot Virgil Doyle haar wil vergiftigen. Noemí's vader stuurt haar naar High Place, het onheilspellende huis van de Doyles. Ze ontdekt al snel dat de familie niet te vertrouwen is en dat er een duister geheim schuilt in de muren van het huis.

De Doyles hebben een symbiotische relatie met een krachtige schimmel ontwikkeld die hun levensduur verlengt, maar ook hen in staat stelt om mensen te beheersen die de sporen hebben ingeademd. Wanneer Noemí ontdekt dat de Doyles van plan zijn haar te gebruiken om hun eigen bloedlijn voort te zetten, weigert ze deel uit te maken van hun verontrustende plannen. Samen met Catalina en Francis, een lid van de Doyle-familie die ook tegen de plannen van zijn familie is, zet Noemí alles op alles om te ontsnappen aan de grip van de Doyles en hun angstaanjagende huis.

#5

The Poppy War

R.F. Kuang

(The Poppy War #1)

Engelstalig

Het begint allemaal met een arme wees, Rin, die in het geheim studeert om toe te treden tot de elite Sinegard Academie. Ondergedompeld in de grimmige geschiedenis van de Chinese oorlogen en verrijkt met een fantasievol element geïnspireerd door de Opiumoorlogen, is The Poppy War een donker en fatalistisch verhaal over oorlogsvoering. Wanneer er een conflict ontstaat tussen het Nikara-rijk en hun naburige natie, het Federatie van Mugen, wordt Rin naar het front geroepen. Ze moet beslissen of ze een pact met de goden wil sluiten om haar sjamanistische krachten los te laten. Haar beslissing kan de oorlog veranderen, maar leidt mogelijk tot het verlies van haar menselijkheid.

De wereld waar Rin in terecht komt is fascinerend om over te lezen. Samen met Rin ontdek je steeds weer nieuwe dingen die zowel verontrustend als intrigerend zijn. De schrijfstijl van Kuang is sterk en dramatisch, waardoor het verhaal vlot leest. Rin's ontwikkeling doorheen het verhaal is merkbaar. Ze is gevangen in de tweestrijd tussen haar menselijkheid en de verleiding van de macht, een strijd die haar drijft en tegelijkertijd verscheurt. Het is een ambitieus begin van een trilogie en een krachtige start van Kuang's carrière. Het is een boek dat lezers uitnodigt om de donkere kant van oorlog en macht te verkennen, verweven met de fascinerende elementen van de Chinese geschiedenis en cultuur.

#6

The Priory of the Orange Tree

Samantha Shannon

(The Roots of Chaos #1)

Engelstalig

In een wereld die al duizend jaar in vrede leeft, beginnen geruchten dat "the Nameless One will return", om de bestaande orde te ontregelen. Draken nemen in deze wereld vele vormen aan. In het koninkrijk Virtudom worden ze als kwaadaardig beschouwd, terwijl ze in het Oosten als waterkracht-beheersende goden worden aanbeden. In het zuiden hanteert een samenleving van vrouwelijke magiërs, genaamd het Priory, een ander geloofssysteem.

Angst voor de terugkeer van the Nameless One verenigt alle uithoeken van de wereld. Vertegenwoordigers van elk geloofssysteem - Koningin Sabran de Negende van Virtudom, de hoopvolle drakenruiter Tané uit het Oosten, en Ead Duryan, magiër van het Priory uit het Zuiden - delen het gemeenschappelijke doel om the Nameless One tegen elke prijs opgesloten te houden. Samantha Shannon toont haar diepe verbeeldingskracht en talent voor wereldopbouw in deze meeslepende vertelling, rijk aan legendes en verrassende wendingen.

#7

The Black Prism

Brent Weeks

(Lightbringer #1)

Engelstalig

Gezet in een pre-industriële fantasy wereld met buskruit wapens en wijdverspreid gebruik van simpele machines met katrollen en tandwielen is Gavin Guile de Prism: De meest machte man in de wereld. Zijn kracht, wit en charme zijn alles wat een onrustige vrede behoudt. Maar Prisms blijven nooit, en Guile weet precies hoe lang hij om te leven.

#8

Best Served Cold

Joe Abercrombie

Engelstalig

Best Served Cold is een duister en meeslepend verhaal dat zich afspeelt in het wervelende landschap van Styria tijdens de lente, een tijd die synoniem is met oorlog. Negentien jaren van bloedvergieten hebben het land verzwakt, terwijl de meedogenloze Grand Duke Orso verwikkeld is in een bittere strijd met de ruziënde League of Eight. Achter de schermen wordt een dodelijk spel gespeeld door bankiers, priesters en oudere, duistere machten die bepalen wie koning zal zijn.

In deze wereld van chaos en verraad volgen we Monza Murcatto, de meest gevreesde en beroemde huurling in dienst van Duke Orso. Haar overwinningen hebben haar populair gemaakt, misschien iets te populair voor de smaak van haar werkgever. Verraden, van een berg gegooid en voor dood achtergelaten, wordt Murcatto's beloning een gebroken lichaam en een brandende honger naar wraak. Met een onwaarschijnlijke verzameling bondgenoten, waaronder de minst betrouwbare dronkaard van Styria, de meest verraderlijke gifmenger, een massamoordenaar geobsedeerd door getallen en een Noorderling die gewoon het juiste wil doen, zet ze haar wraaktocht in gang tegenover de betere helft van de natie, allemaal terwijl de gevaarlijkste man ter wereld is uitgezonden om haar op te sporen en de klus te klaren die Duke Orso is begonnen.

#9

The Blue Sword

Robin McKinley

Engelstalig

The Blue Sword is een betoverend fantasyverhaal van de Amerikaanse auteur Robin McKinley. Het volgt het avontuur van Angharad "Harry" Crewe, een onlangs verweesde jonge vrouw, die naar een afgelegen woestijnpost in het gekoloniseerde Damar reist, waar haar broer is gestationeerd in het leger van Homeland. Wanneer ze Corlath ontmoet, de mystieke koning van het Damarian Hillfolk, ontdekt Harry haar eigen magische krachten en een bestemming die haar leidt naar het redden van Damar uit een invasie.

#10

The Black Company

Glen Cook

(The Chronicles of the Black Company #1)

Engelstalig

De donkere wereld van The Black Company, het eerste deel van de epische serie van Glen Cook, waar loyaliteit en overleving elke stap bepalen. Dit verhaal, dat zich onderscheidt door zijn mix van epische en duistere fantasie, volgt de avonturen van een elite huurlingeneenheid terwijl ze dienen onder de Lady, de heerseres van het Noordelijke Rijk.

Het is een wereld van machtige tovenaars en bittere rivaliteiten, van rebellen en verraders, waar de grenzen tussen goed en kwaad vervagen. Onder het bewind van de Lady ontstaan er bondgenootschappen en verraad, terwijl de Black Company zich een weg baant door de chaos, altijd proberend te overleven. Nieuwe rekruten, zoals de dodelijke Raven en de jonge, stomme Darling, voegen extra lagen van complexiteit toe aan dit rijk gevulde verhaal. Maar in deze wereld is niets zoals het lijkt, en de lezer wordt voortdurend op het verkeerde been gezet.

Met zijn grimmige, realistische benadering van fantasie, biedt The Black Company een adembenemend alternatief voor traditionele heldenverhalen. Dit is geen wereld van nobele ridders en rechtvaardige koningen, maar van huurlingen, tovenaars en tirannen - personages die, ondanks hun fouten, onvergetelijk blijven.

#11

Iron Widow

Xiran Jay Zhao

Engelstalig

Diep geworteld in de rijke geschiedenis van het Chinese keizerrijk, brengt Xiran Jay Zhao's debuut een futuristische herinterpretatie van middeleeuws China en de opkomst van de keizerin. Huaxia, voortdurend onder aanval van buitenaardse wezens, wordt verdedigd door jonge mannen en hun 'concubines', vrouwelijke piloten die hun leven riskeren om deze gigantische vechtrobots, genaamd Chrysalises, van extra qi te voorzien.

Wu Zetian, een boerenmeisje dat zich opwerkt in deze intens misogynistische wereld, wordt na een verrassende overwinning op haar co-piloot, een 'IJzeren Weduwe'. Haar vastberadenheid om het systeem te veranderen en het opofferen van vrouwelijke piloten te beëindigen, leidt tot een ingrijpende reis vol strijd, politieke intrige en onverwachte liefde. Iron Widow is een verhaal vol actie en emotie, dat de lezer onderdompelt in een unieke wereld waar historie en futuristische mecha-sciencefiction samensmelten.

#12

Seraphina

Rachel Hartman

Engelstalig

Seraphina nodigt lezers uit voor een reis naar het koninkrijk Goredd, een land waar mensen en draken naast elkaar bestaan, maar niet zonder spanningen. Dit prijswinnende fantasyboek, dat is vertaald in twintig talen, draait om de zestiende verjaardag van Seraphina, een hofmuzikant die in een moordmysterie verstrikt raakt. Haar leven neemt een onverwachte wending wanneer de Kroonprins van Goredd, Rufus, onthoofd wordt gevonden, wat wijst op de gruwelijke hand van draken. Dit alles gebeurt aan de vooravond van het veertigjarig jubileum van het vredesverdrag dat de oorlog tussen mensen en draken beëindigde.

Hartman's wereldbouw is meesterlijk en haar proza is prachtig. Ze weet het uitgekauwde thema van fictieve draken nieuw leven in te blazen en creëert een boek dat opvalt tussen de standaard drakenromans. Hartman's gebruik van muzikale en taalthema's werkt goed samen met haar proza en tilt dit debuut naar een hoger niveau.

Niets gevonden?

Wij hebben nog 322 boeken die jij misschien leuk vind. Neem een kijkje bij onze andere Fantasy Lijsten.

Suggesties?

Ontbreekt er iets in deze lijst of heb je een andere suggestie? Stuur ons een bericht!