Fantasy Lijsten Beste Fantasy FAQ

Fantasy genres & termen

Vaak worden boeken omschreven aan de hand van de verschillende genres en zijn series in te delen in verschillende subgenres. Het word snel ingewikkeld als de termen je niet veel zeggen. Op deze pagina doen wij ons best om de meest voorkomende termen te definiëren om je een leidraad te geven.

Het is belangrijk om te onthouden dat er vaak uitzonderingen zijn op deze definities. Zo is het niet verplicht dat er magie is in een High Fantasy boek en zijn er Urban Fantasy boeken die zich niet afspelen in een stad. De termen kan je over het algemeen losjes gebruiken om iets te omschrijven.

# Buskruit Fantasy
Buskruit fantasy is veelal een (nieuwe) spin op Epische Fantasy. Je zie magie en mythische wezens maar in de wereld vind je niet zwaarden maar buskruit pistolen, kanonnen en muskets. De setting is dus niet modern en ook niet middeleeuws. Verwant aan steampunk maar met een veel mindere focus op de technologie.

Beste Buskruit Fantasy Boeken
# Dark Fantasy
Dark Fantasy heeft veel donkere, sinistere en beangstigend thema's. Hoewel horror een belangrijk kenmerk is wordt dit vooral gebruik als setting en is het niet zozeer een griezelboek.
# Epische Fantasy
Bij Epische Fantasy speelt het verhaal zich plaats in een andere wereld. In deze wereld bevind zich vaak en vorm van magie en mythische wezens als dwergen, elfen, draken e.d. Vaak neemt de hoofdpersoon, in een langdurige queeste, het op tegen een slechtaardige vijand. Ook bekend als High Fantasy.
# Folklore Fantasy
Een genre met een focus of grote inspiratie van sprookjes en haar bekende thema's als feeën en elfjes.
# Grimdark Fantasy
Donker en grimmig. In tegenstelling tot Dark Fantasy is er niet zozeer een focus op horror maar is het donker wegens het gebrek aan hoop of moraliteit in de wereld of bij de karakters.
# High Fantasy
Bij High Fantasy speelt het verhaal zich plaats in een andere wereld. In deze wereld bevind zich vaak en vorm van magie en mythische wezens als dwergen, elfen, draken e.d. Vaak neemt de hoofdpersoon, in een langdurige queeste, het op tegen een slechtaardige vijand. Ook bekend als Epische Fantasy.
# Low Fantasy
Low Fantasy speelt zich vaak af in een wereld die lijkt op die van ons zonder, of met heel weinig, magie en mythische wezens (vergelijkbaar met Urban Fantasy). Dit genre staat dan ook lijnrecht tegenover, en dankt zijn naam aan, High Fantasy. Hierdoor wordt het genre ook gebruikt om verhalen te omschrijven die donkerder zijn en zich meer richten op antihelden (het tegenovergestelde van het “Epische” fantasy).
# Portal Fantasy
Bij Portal Fantasy is een andere, tweede, wereld een groot deel van het plot. Tussen deze werelden kan gereisd worden met een portal (portaal) zoals de kleerkast in De Kronieken van Narnia.
# Steampunk
Steampunk Fantasy speelt zich af in een tijdperk of alternatieve geschiedenis waar stoomkracht de primaire krachtbron is.
# Sword and Sandals
Fantasy genre wat zich afspeelt in het Romaans tijdperk. Letterlijk te vertalen als Zwaard en Sandalen.
# Sword and Sorcery
Letterlijk te vertalen als Zwaard en Toverij. Vaak met een focus op veel actie en een heldachtig hoofdkarakter die het eigenhandig opneemt tegen het kwaad.
# Urban Fantasy
Urban Fantasy speelt zich af in een grote vaak moderne stad. Vaak in een wereld die lijkt op die van ons (net als Low Fantasy).